Osmdesátá léta znamenala pro gastronomii rebélii. Pamatujete si na ty časy, kdy se vaření redukovalo na namazání másla na toast a ohřátí mražené pizzy z obchodu? Tato anarchie v kuchyni udělala první krok k tomu, že jsme dnes tak trochu kulinářskými hipstery, kteří neváhají experimentovat s avokádem na všem, co se dá jíst. A co je na tom nejlepší? Dneska si klidně dopřejeme jídlo, které vypadá jako umělecké dílo. Tak koukejte, kam nás to všechny zavedlo!

Foodporn – Vizuální rozkoš na talíři

Dnešní jídlo je víc než jen potřeba naplnit žaludky. Je to umění, které si žádá pozornost, a internet je zásobárnou gurmánských fotek, které i ten nejotrlejší jedlík donutí pošilhávat po Instagramu. Pravda, technika focení jídla se zdokonalila k dokonalosti, a jestli je něco, co vzbuzuje v dnešních yuppies a boomerech vášeň, tak je to foodporn. Odhaduje se, že průměrný uživatel Instagramu tráví více času pohledem na jídlo, než na svá oblíbená města. Přejeme vám hlad!

Jedním ze zajímavých faktů, které posunují naše kulinářské zážitky mnohem dál, je to, že jídlo může dokonce ovlivnit naše duševní zdraví. Studijní analýzy naznačují, že konzumace různě barevných potravin může zvýšit úroveň naší spokojenosti. Takže pokud se snažíte udělat dojem na svou lásku k životu, snězte talíř plný duhového špenátu. Třeba vás po žranici vezme rovnou na rande!

Bojujeme s hladem s elegancí

A teď se dostáváme k dalšímu bodu – jak se s jídlem prezentujeme. Proč bychom měli jíst jako dva netopýři nad hromadou čehosi, když existuje tolik stylů, jakým můžeme jídlo konzumovat? V dnešní době panuje trend jíst s elegancí. Kdo by nechtěl být ten frajer v restauraci, který dokáže otevírat víno jednou rukou a druhou hladit svojí drahou polovičku? Všude kolem nás se nachází sofistikované koncepty, kde se můžete přijet ukázat a hned se vrhnout do experimentu s jídlem a pitím.

Tím se tedy dostáváme k dalšímu taháku moderního stravování – k velmi oblíbeným potravinářským trendům, jako je organické a bio. Je to způsob, jak si koupit klid pro duši i svědomí. Odkud se to ve vás bere, když víte, že jídlo, které máte v pusince, je 100% přírodní a kdyby to v moři plaval, bylo by to srovnatelné s rybou šplhající se po trojrozměrných mořských řasách? Důležitější než chuť je dnes pocit z odpovědnosti a ekologie. „Jím bio, protože se chci cítit jako hrdina,“ říkáte si, zatímco se dušíte salátem.

Na závěr dnešního kulinářského výletu si uvědomte, že jídlo je víc než jen kalorie. Je to sociální událost, do které patří každý z nás. Ať už se stravujete v luxusní restauraci nebo skromné bistru, hlavní je sdílet chvíle s přáteli a rodinou, možná s nějakým vzácným kouskem dobrého vína. Kdo ví, co se vám stane, když vkročíte na tuto neznámou cestu kulinářských dobrodružství? Hlavně si pamatujte – jídlo je život!

Tvorba webových stránek: Webklient