Naše pátrání po chutných nápojích, které jsou ideální pro popíjení ve společnosti, nás neodvratně přivádí k zamyšlení nad tím, co vlastně pijeme a proč. V poslední době se pivo posunulo z kategorie „stačí to v plechu“ na úroveň, kde se s ním zachází jako s kulinářským zážitkem. Jak se z obyčejného plechovkového pití stalo umění, jehož prodejní pult dnes vypadá spíš jako rovnou galerkou?

Pivní alchymie a vzestup řemeslného piva

Jedním z nejzajímavějších zjevení moderní kultury je boom řemeslných pivovarů, které vyrostly jako houby po dešti. Tato jasně vymezená subkultura se věnuje vytváření jedinečných chutí, které nás dostávají do transu už po prvním doušku. Přemýšlel někdo o tom, že by pivo mohlo být ovlivněno praženou kávou, exotickým ovocem, nebo dokonce čokoládou? Ano, to vše je možné a pro ty, kteří se nebojí experimentovat, je to ráj na zemi. A teď si představ, že místo „proč piju pivo?“ se nás lidé ptají „jaké pivo dneska ochutnáš?“. Je to jako na vernisáži, akorát místo obrazů obdivujeme sklenice naplněné zlatým nektarem.

Někdy se zdá, že tato revoluce už došla do fáze, kdy pivu hrozí, že se stane spíš laboratoří než oblíbeným duhým nápojem. Módní trendy, které neustále proměňují tvář pivního průmyslu, neustále zvyšují laťku. Upřímně, kdo z nás si kdy pomyslel, že se jedna z nejstarších tekutin na světě může dočkat přirovnání k vínu, a že se etikety s příběhem mohou na pivu objevovat stejně jako u kabelek Gucci? Pivo už není jenom základem setkání s přáteli, je to i zamilovaný příběh, který má za sebou celou řadu experimentů.

Pivní degustace jako nová hipsterská závislost

Díváte se na lidi, jak ochutnávají pivo s takovým zaujetím, jako kdyby zkoumali jemné tóny u průměrného červeného vína? To už dnes není překvapující! Pivní degustace se stala pouhým způsobem, jak si ukrátit čas mezi podvečerním chillováním a nočním taháním stopek. Pivovarníci se svými úžasnými výtvory dostávají na piedestal, hezky se usmívající profesionálové na festivalu, kdy každý z nás má šanci stát se pivním sommelierem.

Ale fakt, který by se měl vtisknout do paměti každého chlastu správného fandy, je ten, že v pivu není nic špatně. Historie piva sahá až do dob starověkého Sumeru, a během tisíciletí se dokázalo transformovat a přizpůsobit. Z dnešního pohledu je dokonce známým faktem, že první jihoamerické kultury, jako Inkové, pily pivo dlouho předtím, než ochutnaly nespočet jiných alkoholických nápojů. Vypadá to, že než se z nás stali moderní yuppies, užívající si života se šálkem úžasné IPA, naplnila naše hlavy vzpomínka na tisíce let staré rituály.

Pivo se tak stalo jakousi alternací k moderním trendům, které nás přetahují k extravagantnějším nápojům. Ať už se rozhodnete vyzkoušet nějaký lokální pivovar, nebo se zapojíte do sousedské pivní degustace, pamatujte na to, že pivo je tu pro potěšení. Pro ty, kdo milují sezonní specialitky, je to věc vkusu a prožitku. Tak zvedněte sklenice a oslavte tenhle malý poklad, který se skrývá za chladícími mřížemi supermarketů. Protože pivo není jen nápoj, je to zážitek, který si zaslouží naši pozornost, smích a občas i nějakou tu slzu dojetí.

Tvorba webových stránek: Webklient