K sexuálnímu životu patří jídlo jako ke šťavnaté steakové večeři sklenka červeného vína. S radostí jsme svědky vlny, kdy se jídlo stalo něčím víc než jen sustancí k přežití. Je to umění, vášeň, ale zároveň zábava, jež nás nenechá v klidu. Ať už jste jezdci na vlně trendy brunchů nebo milovníci rychlého street foodu, pro vás, moderní yuppies a životem unavení boomers, jsme tu, abychom vás provedli tímto fantastickým světem plným chutí a divokých kombinací.
Jídlo jako médium slasti
Zatímco naše babičky se možná nervózně hrabaly v receptářích, my vám ukážeme, jak na to moderně a s nadhledem. Food porn částí našich životů pronikla tak, že se z kulinářských zážitků stává cenná mince na sociálních médiích. Kdo by mohl odolat smrště krásně naservírovaných pokrmů, o kterých se dá říct, že dokonale vyhovují standardům estetické vnímavosti dnešní doby? Možná se budete divit, ale i vědcům z univerzity v Koroptevě došlo, že slyšet, jak křupou třeba avokádové toasty, je pro naše mozky tak uspokojující, že ovlivní náladu lépe než cokoliv jiného. Takže hurá do kuchyně, protože s jednou pěkně naservírovanou miskou uděláte radost jak sobě, tak veřejnosti!
Chcete vědět, co je na tom nejzajímavější? Dneska už nestačí pokrmy jen ochutnávat, ale také je musíme důkladně zdokumentovat. Kdo by v současné době upřednostnil nudný oběd bez instagramové fotky a hashtagů, jako je #foodie a #yum? Je jasné, že se blížíme k nové éře gastronomie, kde přetváření jídla na umění je nejen vítané, ale nutné. Tím se gastronomie dostává až na pódium, a tak máme v restauracích kuchaře, kteří jsou v podstatě umělci – s nožem jako s paletou a talířem jako plátnem.
Mezi gastronomií a divadlem
Není překvapením, že se jídlo stalo součástí naší kultury, ale co když popadnete utěrku a začnete tvořit? Možná se zrodil nový trend – food theatre, který spojuje gastronomii s divadelními prvky. Kuchaři jako charismatičtí protagonisté se snaží nadchnout své publikum nejen chutí, ale také emocionálním zážitkem. Jen si představte – jak chef flambuje rajče na pánvi, zatímco se tabletka po tabletce zvedá jako poslední akt věčné komedie. Jídlo se těmto novým představením podřizuje a stává se živým uměleckým dílem.
Jídelní lístky se mění v jakousi gastronomickou poetiku, kde je důležité nejen co, ale jak a kdy. Není výjimkou, že oběd se promění na tříhodinovou show, kde si lidé vychutnávají každý moment. Proč jíst nudný burger, když můžete prožít symfonické balení jeho složek? No a pokud vám najde šikovný číšníček, který ví, jak udělat „karbo“ ve stylu rockové hvězdy, pak jste na správné adrese.
Mňam, mňam, mňam!
Vytvořte z jídla zážitek. Zní to jako klišé, ale realita je tak silná, že ji nelze ignorovat. Co takhle vzpomenout na večeři ve vznášející se restauraci, ze které se vám už nikdy nechce vrátit na zem? Anebo je snad lepší vzpomínat na street food festivaly, kde se se sousedy hádáte, kdo má nelepší tacos? Z těchto zkušeností se rodí příběhy, které si mezi přáteli vyprávíte do aleluja. Jídlo, jak jsme ho dosud znali, dostává zcela novou dimenzi, jež nedovoluje nudě.
Našli jsme způsob, jak vychutnat životní chutě, a to s špetkou vkusu a humorem. Takže, milí gastronomičtí revolucionáři, neváhejte a nechte se unést touto gastronomickou vlnou. Bez ohledu na to, zda jíte v luxusní restauraci nebo na tržnici, nezapomeňte si vzít kousek vzpomínek a podělit se o ně s ostatními. Protože obědy a večeře jsou teď nejen o jídle, ale také o sdílení zkušeností, příběhů a samozřejmě s nejlepšími přáteli po ruce!