V dnešním světě jídla, kde se burgery a sushi mísí jako na chabé taneční párty, je třeba se zamyslet, co to vlastně jíme. Koho by napadlo, že včera večer hot-dog z benzinky může dneska zářit na talířích špičkových restaurací? Odborníci se shodují, že jídelní trendy se už dávno odchýlily od klasických receptů a máme tu na krku gastronomickou revoluci. Co všechno se za tím skrývá a jaký je vlastně vkus dnešní doby?

Od klasiky k absurdní gastronomii

Kdy jste naposledy ochutnali hamburger s povrchem z čokolády? Nepřekvapilo by mě, kdybyste se našli ve frontě na tuhle bláznivou kombinaci, zatímco místo zelené salátu na straně, leží hromada nějaké zasiřené alternativy bez masa. Většina restaurací dnes vsází na extravagantnost, přičemž zapomínají na hlavní otázku – co je vlastně paleta chutí našich zákazníků? Společnost se v tom, co je dobrou chutí, zmítá jako pobíhající pes s ocasem – a vy se jen smějete, nevěda, jestli to, co vidíte na talíři, je umění, nebo půlnoční úlet.

A tady nepřichází pouze na řadu bizarní pokrmy jako „truffle fries k polévce z jablek“ – na scéně se navíc objevuje i splních gravitační trench coat, která pretenduje toto čiré kvantum jídla prezentovat jako gastronomické umění. Nehledě na to, že se občas za názvy schovávají polotovary v řetězových fast foodech. Češi prostě milují své „párky v rohlíku“, ale zatímco vaše babička by si vzala fušku za ucho, dnešní mileniálové jdou do restaurací už s očekáváním, že dostanou něco „extra cool“.

Kde se skrývá pravá chuť?

Plevel v talíři? Vypadá to, že i salát cezar se v dneších dobách třeba nějak přestěhoval do nějakého centrálního parkovacího domu a místo toho si na talíř dal bláto z kanálu. Vhodnost jídla, které dostanete, už dávno není otázkou kvality. Je otázkou investice, brandingovými trendy a marketingovou strategií, která se potýká se současností. Odpovědnost za náš výběr padá na naše bedra, ale kdo by to dnes rozsadit? Každý, kdo je dostatečně fit, chce mít na fotce půlku mangového sorbetu, takže místo jídla fotíme jídlo. Jak hluboce musíme klesnout, abychom zapomněli, co je skutečná chuť?

Naštěstí se objevují i snahy o návrat k jednoduchosti a přirozenosti. Existují tací, kteří se opět snaží vyrobit kávu bez balastu a s posláním: „Že lepší je pravidelně vypít láhev čisté vody než nagelovaný frappé“. Tyhle trendy si drží svoje místo v srdcích mnoha foodie nadšenců, ale, ruku na srdce, kdo z nás je ochoten ochutnat pomalu se vařící luštěniny, když si je můžeme objednat v jedné chladivě nadupané krabičce? Člověku může připadat, že jsme se ocitli ve vtipu, v němž se šéfkuchař snaží zachovat životní styl zdravého stravování a zároveň se uzavřít ve víru extravagantních zážitků.

Takže ať už si objednáváte takzvanou „avantgardní“ gastronomii v trendy bistru nebo se cítíte jako král v domácky připraveném burgeru od Dominika na bondovské párty, jedno je jisté – jídlo jako takové se neustále proměňuje a my jsme jeho vedlejší efekt. Kdo ví, co se z mého snového burgeru stane za pár let. Možná se knedlíky stávají cool food, nebo první kulečníkový stolice s příchutí olivy se stane novým trendem. Děje se to, co se děje, a my si můžeme pouze s úsměvem užívat vše to, co nám dish horkost, obsah, aroma a křupavost našich dnů přinášejí.

Tvorba webových stránek: Webklient