V dnešní době, kdy food bloggeři září na Instagramu jako majáky gastronomické kultury, je snadné se ztratit v moři trendy pokrmů a divokých speciálek. Co ale dělat, když se ocitnete v restauraci, kde menu vypadá jako abstraktní umění a vy nemáte tušení, co to vlastně je? Pokud se snažíte vypadat jako znalec jídla, aniž byste propadli panice a začali blábolit o doslovném významu slova „bruschetta“, tady je pár tipů, jak se těm trapasům vyhnout. Vydáme se na sousední planetu gastronomie, kde se pokrmy skládají ze superstar přísad místo z obyčejného masa a brambor.
Co se skrývá za trendy pokrmy?
Dneska se v kuchyních po celém světě odpalují svíčky na počest fusion kuchyně, která se nebojí spojit hummus s hranolky, nebo taco s pizza těstem. Ale co vlastně znamená „poké“? Pro některé z vás to může znít jako slovenský výraz pro záhadný virus, ale ve skutečnosti je to havajský pokrm, který se skládá z čerstvého syrového rybího masa nakrájeného na kostky. Pokud se na to podíváte z pohledu milovníka mořských plodů, je to skvělá volba. Pamatujte si však, že pokud si objednáte poké bowl a dovolíte si obsluhu zeptat, co si k tomu chcete přidat, možná si připravíte půdu pro hlubokomyslný rozhovor o wasabi a jeho nuancích.
Mezitím se do gastronomických center hrnou trendy jako querky přílohy nebo zdravé omáčky, které by si žádný slušný člověk nikdy nedal ke steaku. A víte co? Je to vlastně v pořádku. Jen si dejte pozor, abyste nezapomněli, že „cuketové nudle“ nejsou žádné nudle! Kdo by si myslel, že zelenina může tak snadno vycouvat ze sportovního klání?
Vybavte se slovníkem o jídle
Pokud chcete působit jako guru gurmánských zážitků, udělejte si malou domácí přípravu. Tím myslím, že si prostudujte pár klíčových pojmů a neváhejte je prohodit na večírku, aby si všichni mysleli, že máte přehled. Pojmy jako „umami“ nebo „sous-vide“ vám mohou zajistit místo za kuchyňským pultem s ostatními foodies, zatímco strategie „zvyšování nákupní ceny“ funguje ve vašem prospěch. Ať už přešvihneme pár tisíc za vyrobený burger nebo investujeme do degustačního menu, vzpomeňte si, že často to, co spojuje lidi, je jídlo a jeho kouzlo, nikoli jen čísla na účtu.
Ale nebojte se, nemusíte se nutně stát chodící encyklopedií, abyste si užili jídlo. Klíčem je umět si vychutnat moment, odpuštění chyb a fakt, že i ten nejlepší kuchař občas spálí vejce. Vždyť kolik lidí už dnes vyhlíží lahodné jídlo v trendy restauraci, zatímco jejich brzda je v nenávratnu?
Gastronomické dobrodružství jako životní styl
A teď vážně, pro všechny yuppies, kteří zakotvili ve stolech kuchyní svých oblíbených restaurací, je načase si uvědomit, že jídlo je víc než jen palivo. Je to dobrodružství, příležitost vyjádřit se jako člověk a prozkoumat nové chutě. Žijeme jen jednou a není lepší způsob, jak se bavit, než s výtečnou večeří, skleničkou vína a komunitou lidí, kteří chtějí zažít něco mimo obyčejné každodenní rutiny. Každá sousto je příležitostí k novému zážitku – tak si to užijte naplno!
Naučte se tedy od těchto gastronomických rebelů a udělejte z jídla svojí osobní značku. Kdo by nechtěl být ten, kdo přižihává skvělé sny na talíři a v duši? Ukážeme jídlu, že život není jen o hromadění kalorií, ale o radosti zachycené v každém moučníku, nudlích či popíjení kávy na terase s přáteli. Buďte hrdí na své gastronomické putování a zažijete tak mnohem víc než pouhou večeři.