Uvařit si dobré jídlo, které nevyhodíte, už není jen dovednost, ale umění, k němuž se musí přistupovat s elegancí a špetkou pohrdání. Vznikla nám tu totiž generace, která se se svými talíři více než kdy předtím spojuje přes Instagram, TikTok a další digitální vymoženosti. Každý snímek jídla je totiž příležitostí k prohloubení sebereflexe – kdo si dneska udělal bramborák víc cool než soused? Ale co když vám řeknu, že víc než 70 % lidí, kteří vaří, vůbec neví o tom, že celá škála koření dokáže z nudného hrnce vykouzlit gastronomickou revoluci? To jste netušili, co?
Kuchyně jako art deco galerií
Pro mnohé muže je vaření spíš nutností než radostí. Zásobník instantních nudlí, přeplněné skříně s plechovkami a pár špinavých pánví. U některých to je dokonce takový bordel, že se raději obrátí k objednávce pizzy než k hrnci. Ale co kdybyste vzali na milost pár kousků čerstvé bazalky, třeba špetku toho drahého olivového oleje a šikovný nůž? O co víc je to sexy, o to víc to bude chutnat! Zkuste si uvařit suvého lososa s černou rýží, a uvidíte, že i ta basička se na vás koukne jiným pohledem.
Vy v tom mumraji gastro chaosu vůbec nevíte, jakou sílu máte ve svých rukou. Nechcete být jen pasivními diváky reality show „Kdo dřív zhodí talíř?“ Oživte tu nudu ve své kuchyni. Vytáhněte do boje kuchyňské náčiní, které má víc vrstev než vaše éra hipsterství. Kluci, co začali ve svých pokojích zpracovávat drobnosti, by určitě teď chtěli zkusit nachytat nějaký ten esenciální olej do tlaku. Proč ne!
Součinnost jídla a umění
Jídlo je jako moderní umění. Někdy prahnete po něčem, co nedokážete pojmenovat, střídáte chuť jako barvy na plátně. Třeba domácí burrito, co je tak plné ingrediencí, že když se do něj zakousnete, máte pocit, že si vedle sebe na talíři sedlo pár mexických tanečníků. A právě v tomhle momentě, kdy se vám margarita lihem strefí do brady, se nacházíte na kulinářském výsluní. Všichni ostatní si s vedlejšími pomazánkami můžou jít lehnout, vaše umění je jasné.
Pohodlně se usaďte, vezměte si na pomoc čerstvé suroviny a jděte ve svém konání až na dřeň. Prozkoumejte, co se ve vás skrývá a zkuste to poslat prozatímně do stavu „infarkt“! Víte, že gastronomické novinky se rodí v těch nejnemožnějších situacích? Jako například když nelze najít tu správnou pizzu, tak se vypravíte do světa domácí výroby a zjistíte, že nejlepší jídlo je to, které neprošlo kvalitivní kontrolou. Na úplném konci svého pokusu na talíři totiž stejně jen vymýšlíte novou tradici.
A kdo ví, co za momentální vlnu vašich oblíbených chutí a zážitků povede k novému kulinářskému fenoménu. Stačí raději se zamyslet a říct si: „Tak jo, na zdraví!“ a nenechat se zahnat alespoň do kulinářské anekdoty, jako jste zvyklí v klubech. Vždyť to, co dneska vaříte, může být příští hvězda vašeho Instagramu! A kdo ví, možná že se jednou od vás naučí vařit celá generace, která bude mít po ruce vaše nápady a nebude jen se vracet k těm opakujícím se nudlím.
Ukážete světu, že i chlapi dokážou tvořit gastronomické ikony, které vyžadují nejen talent, ale i nebývalou odvahu. Protože v tomto contemporaristickém vaření jde o víc než jen o jídlo – jde o váš styl, vaši jedinečnost a nespornou osobnost. A pamatujte si – jídlo je prostě radost! A jestli se vám při vaření stane něco trapného, smějte se. I trapas jsou maličkosti, které dělají gastronomii zajímavou!