Všichni to známe: po dlouhém dni v práci, kdy jste četli e-maily a snili o návratu do dětských let, kdy stačila jen malá cukrovinka k úsměvu, přichází na řadu hlad. A to ne ledajaké hlad. To je ten bezprostřední, panický hlad, který může vyústit v ošklivou podívanou na kuchyňskou linku. Jak vzdálený je ten moment, kdy místo čerstvého sushi sáhnete po taco ve fast foodu. Avšak dnešní doba přináší nečekané obraty – jídla, která byla kdysi považována za „junk“, se nyní proměňují v gastronomické klenoty, které oslovují jak mileniály, tak jejich rodiče.
Od pizzy ke gourmet zážitku
Kdo by si pomyslel, že ještě před dvaceti lety by bylo možné považovat pizzu za něco víc než jen plochý chlebíček s rajčatovou omáčkou? Ulice se proměnily v otevřené kuchyně, ve kterých mistrovské ruky zpracovávají čerstvé suroviny a kombinují je na tenkém těstě, jako by šlo o umělecké dílo. Proto se daleko od italských bister slyšíte nářek: “Je to kuchyně nového tisíciletí!” a jakýsi pizzer má na sobě plátno a klobouk jako Van Gogh. Maso není už jen šunka, ale výběrový jamón, rajčata z lokálních farem a sýr? Ten je vyzrávaný přesně tak dlouho, aby dostal ten pravý šmrnc. Všichni víme, že „trendy“ a „fast food“ nejsou přesně vinaři, ale co se dá dělat, když máme naprosto magický zážitek i z rychlého jídla?
Svět food trucků a gourmet stánků přispěl k rozmachu této falešné nádhery. Zatímco na začátku těchto kvazi-restaurací stál pomalu ale jistě zapomínaný burger a pita, teď? Teď se tu servíruje barbecue s infuzí chardonnay a pizza s lanýži! Tento gastronomický fenomén se stal stálicí nejen ve čtvrti plné hipsterů, ale také v centrech měst, kde se šikovní podnikatelé snaží přetvořit tyto jednoduché pokrmy v pravé umělecké zážitky.
Koktejl historie a inovace
Zajímavostí je, že fast food už dávno nepatří pouze k rychlým večeřím s rodinou. Když se podíváte do hlubin historie, zjistíte, že šlo vlastně o americké pokrmy s evropským šmrncem. Ve středověké Anglii dostávali lidé na trhu jídlo připravené na místě – ať už smyslný párek v rohlíku nebo nasládlé koláče. To všechno byste si dnes možná koupili za pár šupů, ale dnes se ke kultuře jídla přidávají vlivy z celého světa. Co říkáte na burrito s kimchi nebo burger s wasabi majonézou? Jasně, je to trochu úchylné, ale právě do toho by měl spadnout generace, která „kašle“ na tradiční spousty zcela nekreativních pokrmů.
A co víc, mnozí z těchto foodie ochutnavačů se stávají influencery, než aby se spokojili s obyčejnými smaženými bramborami. Společenské sítě se přetékají barevnými pokrmy, které jsme si dříve ani neuměli představit. Jaký je příběh za avokádovým tostem, čím dáte najevo, že jste agenta? Právě tímto způsobem dokážeme jídlo vyzdvihnout na úroveň umění.
Takže, milí čtenáři, ať už jste yuppie lapající po památkách gastronomie a nebo boomer stoupající k nostalgii zlatých časů, měli byste držet krok s trendy ve světě jídla. Buďte připraveni experimentovat a ochutnávat novinky. Konečně, jídlo je víc než jen palivo. Je to způsob, jak se spojit se svým okolím, projevit kreativitu a užít si život na plno. A pokud vás nějaký kreativní kuchař přesvědčí, že hamburger má být podávaný na platu ze zlata, pak hallo, žijeme jen jednou!