Chlapi, ženy, foodie frajeři a milovníci dobrého jídla, připojte se k nám na tak trochu šílenou cestu za hranice jídla. Dneska se ponoříme do hlubin gastronomického světa, kde trendy pokrmy nahrazují vztahy a jídlo se stává naším neoddělitelným parťákem. Jak jsme se vlastně dostali k tomu, že při dýchání cítíme vůni chai latte a namísto dialogu u večeře s partnerem se hádáme, zda je lepší quinoa nebo rýže? To je otázka, na kterou se pokusíme hledat odpověď.

Víte, že jsme se v posledních letech stali národem lidí, kteří jedí více Instagramu než skutečného jídla? Tohle není sci-fi, to je realita. Podle posledních statistik je více než 60 % mladých dospělých ochotných vyzkoušet nezdravou pochoutku, pokud se dá hezky vyfotit a dostane se na sociální média. Jo, dobře slyšíte, k jídlu už dávno nepotřebujete vidět talíř, stačí vám pohled na fedrování fedora čepice na talíři. Takže, na co ještě čekáme? Kdo neudělá selfíčko u svého burgeru, jako by ho nikdy neměl.

Od bludiště k gastronomickému ráji

Naše cesty k fantastickým kulinářským zážitkům se staly podobné labyrintu, kde se ztrácíme mezi nabídkami eco-friendly jídla, které se stejně nejlépe chutná na pohovce ve spodním prádle. Měl jsi někdy pocit, že si objednáš “superfood” smoothie, a pak ti dojde, že jsi vlastně lepší variantou sebe sama? Místo toho, abys se ládoval zeleninou, stál jsi v humorném momentu před zrcadlem a přistihl se, jak kradeš brambůrky své drahé polovičky. Koňak k večeři? Jasně, ale včetně pokurveného roztleskávače, co odpálí návrat do dětství v podobě smetanového dezertu. Kdo říkal, že jídlo nemůže být zároveň guilty pleasure a nostalgie v jednom?

A to není vše! Na scéně se také objevily pěkně bizarní moderní potravinové fetiše, které v poslední době nabírají na obrátkách. Co třeba roztomilé příšerky v sushi interpretaci, nebo kale chips, které se tváří jako přátele, i když ti ve skutečnosti dělají změny v tvém metabolismu? Tohle všechno vyvolává otázky. Odkud se to všechno vzalo, kdo to snědl a co bude dál? Končíme jako chodící reklamy na zdravou výživu, zatímco na nás z druhé strany světla číhá pizzo-ninja.

Chutě naší doby

Úspech trendy jídel ale neznamená jen to, že na Instagramu budeš mít více lajků. Vesmír jedlářů se snaží bavit, a to bez jakýchkoli omezení. Každý ví, že trochu sarcasmu a dravé touhy po kombinacích chutí můžete přetvořit na malý duševní festival. Zřejmě je to zvyk, který se přenáší z generace na generaci, mít jídlo neuvěřitelně cool a vychytralé. Zemitá mramorovaná steaková pochoutka s vylepšeným bylinkovým pestem a voilà – máme tu gastro vynález. Mimochodem, kafaři, jen tak pro zajímavost – víte, že 85 % strávníků si vybírá své jídlo podle nálady? Nerve-wracking, že?

Z námi prožívané gastronomické vesmírné euforie ne vše musí končit na talíři s umaštěnou směsí chutí. Likvidace starých stereotypech o tom, co je “správné” jídlo a co je trendy, otevírá prostor pro experimentování. Z dřevěného kouzla burgerů se rodí úžasná sushi burrito a pintové sklenice plné kombuchy se staly našimi novými buddy, co nepijou a nežerou. Podle statistik se tedy hravě snažíme splynout s módou a oslabit naše tělesné příznaky radosti z jídla prostřednictvím nezapomenutelných zážitků.

Žijeme a jedeme ve fascinujícím jídle, kde počasí je vedlejší a láska k jídlu hraje hlavní roli. Od kuchyně po stůl je jídlo náš kompas. A zatímco si užíváme hyped trendy, s každým soustem zažíváme kouzlo každého pokrmu. Tak zapomeň na kalorie, přestaň nad šmitky a žij svůj život na plno!

Tvorba webových stránek: Webklient