Sushi. To slovo má v sobě něco tajemného, sexy a trochu neuchopitelného, jako když vám váš kámoš z basy vypráví o svém tajném životě v Tokiu. Původem z Japonska, dnes už se dostalo na každý rohu v našich městech a zavřelo nás do rozporů, kdy se celý den snažíme jíst zdravě, ale večer dostaneme touhu po nějakém kvalitním úlovku z moře. A jak tajemná je cesta sushi na vaše talíře, tak tajemné jsou i jeho příběhy, které občas končí divokočárama a Insta-story plnými sympatií, ale pojďme si o tom povědět s lehkým šmrncem a trochou odstředěné černosti.
Sushi, to není jen hrstka rýže a kousek ryby přichystané na okraji talíře. Je to umění, rituál, který se rozvinul v Japonsku už ve 2. století, ačkoliv v dynamickém světě do dnešního dne dostal pár dobře mířených faciek. Například z počátku se sushi vyrábělo primárně z fermentovaných ryb a rýže, kde ryby byly v podstatě v pekle, protože se půl roku válely v nálevu a rýže sloužila jen jako záchranný balíček pro chuťové pohárky. Pokoření teď, když se na to díváte, ale v té době to byl prostě geniální způsob, jak udržet jídlo co nejdéle čerstvé. Správný měsíc a zralé banány, a měli jste něco k večeři, i když to vypadalo spíše jako ekvivalent dnešních instantních nudlí.
Orientální elegance versus západní extravagance
Kde se však začalo tohle zázračné jídlo ve světě rozšiřovat? Místo toho, aby se sushi promenádovalo na červeném koberci, obvinilo se z takzvané “kouzelné viny” jakožto zdravá dieta. Na západě se sushi začalo probouzet s lehkými variacemi, jako je California roll – ta šílená americká verze, která má více co do činění s avokádem než s rybou. Vlastně, pokud byste se -nedejbože- ocitli s tradičním sushi ve městě, kde se servíruje vaše oblíbená Gucci bagel, pravděpodobně by to končilo jako párty u jídla, kde kamarádi zevlují s fotkama na Instagramu a nadávali na politiku.
Ale ať už jíte sushi v přeplněné restauraci nebo na festivalu, je to zážitek, který nemůže zklamat. Zvlášť když máte nádherně rozložené kousky s pestrostí barviček, které stejně jako vaše oblíbené tričko vypadají jako prací experiment. V Japonsku se sushi podává jako součást rituálu a my tady, jakožto rebelové světa moderního vychlastávání vína a ochutnávání tequil, servírujeme kousky kreativně s trochou hipsterského šatníku a vůbec si neuvědomujeme, jak daleko jsme zašli, nebo že vlastně jíme něco, co má staletou tradici.
Nebojte se experimentů, udělejte to jako sushi králové
A teď, když se vám rozmazané obrázky sushi vryly do paměti, je čas vyrazit do kuchyně, pokud budete mít žaludek na experimenty. Dobře, sushi se může zdát jako komplikovaná záležitost, ale s trochou důvtipu, kreativity a imaginace ji zvládnete jako profík. Co takhle sushi burrito nebo sushi taco? Variace, o kterých bychom si před pár lety nedovedli ani představit. Ačkoliv trpíme starými hodnotami, někdy přichází okamžik, kdy si říkáme, že je to vlastně skvělý způsob, jak si udělat radost – něco jiného než burger.
Pokud na to vyloženě nemáte, nemusíte se bát, stačí se při následné degustaci kousků nechat pohltit naplno. Cílem není být sushi mistrem, ale spíše si užívat momenty, kdy jíte s přáteli a neztrácíte nit v divné diskuzi o tom, co je nejlepší ryba na specializovaném talířku. Nezapomeňte si na talíř položit nějaké skvělé sake, ať platí vaše břicho a přítelkyně se rozesměje na váš luxusní plovoucí dish efekt.
Sushi. Polovina ze zdravého jídelníčku, polovina ze způsobu, jak se napojit na příběhy z celého světa. Když se procházíte po ulicích města s pocitem, že jste na vrcholu svého života, nebo sedíte doma v teplákách s kouskem sushi a jediné vám zbývá, abyste se upnuli na památky a vzpomínali, tohle jídlo má v sobě něco víc než jen rýži a rybu. Je to o přátelích, o legraci, o tom, jak se pošťuchovat s lahví a hladit jazykem na polích exotiky. Co víc si přát? Tak na zdraví!