Ve světě, kde se všichni snaží vypadat stylově a zároveň cool, se umění vína stalo nepsaným kódem moderního životního stylu. Při správné konzumaci vína můžete nejen zapůsobit na své přátele, ale také zmást davy a přilaďovat se na vlnu chuti – od neodolatelného bublinkového po jemné pinoty. Ale pozor, ne každý, kdo se snaží být someliérem, dobývá svou cestu skrze etikety a aroma. Jak tedy být guru vína, aniž byste měli pocit, že musíte nosit formální oblek a mluvit jako postarší profesor?

Víno a jeho tajemství

Zajímavé je, že víno je staré více než devět tisíc let. Vögelin, jehož jméno si pamatuje jen málokdo, byl pravděpodobně prvním “vínomilcem” na světě. Dnes se domníváme, že pití vína se začalo jako způsob, jak přežít nebezpečnou situaci – víno totiž obsahuje méně toxinů než mnohá dostupná voda. Tenhle fakt vám určitě pomůže ohromit společnost, při jejímž vyprávění se zasytíte sklenicí Cabernet Sauvignon. Vždyť kdo by řekl, že v nádobě s červenou tekutinou je skrytý příběh lidstva a touha po lepším zítřku?

Příběh vína však není obklopen jen stříbrným úsměvem a charismatickým someliérem, který ví, jak oslovit mraky. Je to především o zážitcích a vzpomínkách. Ale pozor, když mícháte víno s jakýmkoliv mixem – krabicovým panelem, zbytečně se vystavujete nebezpečí. Odborníci radí, že víno by mělo být vychutnáváno v souladu s tím, co na talíři. Takže pokud máte na oběd pizzu s extra sýrem, plňte si sklenici Chianti, ale sklenici vína s jahodami šetřete na romantickou večeři.

Jak být víno-znalcem bez nároku na odbornou vzdělanost

Když konečně přicházíte do světa vína, pamatujte, že osobnost je král. Ve chvíli, kdy vsadíte na svou jedinečnost, bodejte jak do potravin, tak i na plátně místních akcí. Vinařství dnes není exkluzivní, je o tom si ho užít. Kdo nemá Netflix, nežije. Kdo nemá příběh o vínech, žije nudný život. Vyprávějte svým přátelům, že jste víno vyznavačem, a jak si užíváte „fine dining”. Tím se dostanete na seznam lidí, se kterými byste určitě chtěli povečeřet.

Je dobré vědět, že dělat si legraci z drahých vín a cítit se jako expert, který „holportálil“ se sklenkou, je pocta, která snižuje ceny u místní hospody na minimum. Odvahu a humor si nechejte na ochutnávkovou akci. A v případě potřeby nebojte se pustit do urážlivého pohledu před souděným sommeliérem – protože přeci jen, kdo by měl brát víno tak vážně?

Vinařství nemá být o prestiži, ale o dobrodružství. Proto si vyberte víno jako parťáka na své výpravy. Místo dramatických diskuzí o hroznech konečně vezměte k srdci radost a rozmanitost chutí. Nic není nudnější než smířlivé pití. A až vyrazíte na další „vínový útok“, buďte sebevědomí, smyslní a občas i k smíchu – koneckonců, co je to víno bez skvělého příběhu a přátelského okruhu?

Tvorba webových stránek: Webklient