Léto je za rohem a s ním přichází naše oblíbené roční období – doba grilování, popíjení a bezstarostného lenošení s partou přátel. Nic netluče do sociálního života víc než pořádné barbecue, na které se všichni těší jako na výplatu posledního dne. Ať už patříte mezi yuppies, kteří okouzlují svými kulinářskými schopnostmi, nebo jste boomer s nezměrnou dávkou nostalgie z dob, kdy “grilování” znamenalo špekáčci na plaňce, zde máte návod, jak na to, aby vaše jídlo chutnalo jako z Michelinovy hvězdičkové restaurace.

Oheň, duše a trochu magie

Bylo by úžasné, kdybychom mohli grilování přirovnat k nějakému druhu magie. Můžete mít reprezentační steak, o který pečujete jako o svou sbírku vinylů, ale pokud na něj hodíte špatné koření, jako byste grilovali sokolníka na sezení. Správná kombinace koření je tedy naprosto klíčová. Věděli jste, že černý pepř je vlastně jedním z mála koření, které se v přírodě vyskytuje ve třech různých formách? A když už mluvíme o funky chutích – vyzkoušejte na steaky přidat kápnutí citronového džusu a špetku soli. Získáte tak osvěžující zážitek, který z vás udělá grilovacího krále.

Aby byl prožitek z grilování dokonalý, zkuste místo tradičních hranolků přidat na plotnu nějaké sezónní zelené lahůdky. Takový grilovaný chřest je doslova božský – a nezapomeňte, že pokud to hezky naservírujete, i vaše stádečko dámy a gentlemany umí udělat velkou patálii z “ehm, zdravého jídla”. Ano, grilované zeleniny jsou skutečně trendy a vážně chutnají jako nebe na talíři.

Pivo a víno, nebo víno a pivo? To je otázka!

Teď, když máte talent na grilování, je načase zamyslet se nad tím, co k tomu podávat. Pokud byste si chtěli své jídlo vychutnat naplno, nezapomeňte, že pivo a víno se nemají jen tak míchat. Pomerančové IPA a barbecue omáčka. Někdo říká, že kombinace piva a masa je pravá alchymie a pro ostatní je to prostě dobrá zábava. Dejte si například pivní barbecue omáčku, která má v sobě sílu zkombinovat vaše grilovací dovednosti s temperamentem, jaký jste si doposud nemysleli, že v sobě máte.

A co takhle si donést lahvinku červeného vína? Existuje stará známá pravda, že červené víno je jako vaše oblíbená písnička – jakmile ho máte ve skleničce, automaticky přetvoří každý okamžik na zážitek, který si chcete uchovat v paměti. A pokud hledáte něco s větším šmrncem, nízkobudžetové víno podávané ve sklenicích od jogurtu má také své osobité kouzlo – zavzpomínejte na časy, kdy jste jako teenageři pili z plastového kelímku.

Nebojte se experimentovat a bavit se!

Pokud jste se někdy snažili o “autentické” grilování, je načase bořit mýty. Místo běžného masa nebo klobás využijte fantazii a popřemýšlejte nad úpravou mořských plodů, nebo dokonce pizza na grilu – to je hit posledních let. Na grilu se totiž krásně rozpustí mozzarella a vytvoří ten nejlepší efekt za minutu. Není nic lepšího než rozpečený sýr, a když k tomu přidáte trochu voňavých bylinek, každý se sklátí do křesla nadšením.

V grilování spočívá osobitost, autenticita a hlavně sranda. Jestli si chcete udržet status grilovací celebrity, nezapomeňte, že dobrý úsměv dokáže vyčarovat také pořádnou porci atmosféry. Vyzkoušejte využít svůj šarm, přátelské kecy a koření najednou. Mějte na paměti, že úspěch dobrého grilování nejen spočívá v jídle, ale v tom, jak se u něj cítíte. Když se usmíváte, grilujete nejen maso, ale i své přátele do životní pohody. A to je ten pravý smysl grilovací sezóny.

Tvorba webových stránek: Webklient