Nastává léto a to znamená jediné podle městského nebe: časy, kdy se grilování stává národním sportem. Od rušných ulic po parkové louky, muži a ženy, kteří chtějí ukázat své kulinářské dovednosti, se scházejí u ohně, aby rozžhavili uhlíky a své egonálepky. Grilování není jen o jídle, je to životní styl. Ale co takhle posunout to o úroveň výš? Pojďme se podívat na to, jak se stát skutečným králem grilu, zatímco klobásy tančí na plamenech.

Pikantní fakta o grilování, která vás šokují

Věděli jste, že se odhaduje, že průměrný Američan stráví na grilování kolem 150 minut týdně? To je víc než dost času na to, abyste se naučili nový jazyk nebo si přečetli pár knih. Možná je to i důvod, proč některé z nás už vůbec nezajímají ty tolik vychvalované „best practices“ v kuchyni, když máme krásné slunečné odpoledne a špekáčky v ruce. Grilovat můžeme cokoli, od marininovaných zeleninových dobrot po luxusní kousky masa. Společně s tímto národním sportem se rodí i nová slova. Co takhle „grillpeachment“? To je, když vaše špeky skončí na talíři souseda místo vašeho. Je to zlomené srdce a plné břicho v jednom.

Zatímco milovníci steaků a vegani mají své bitvy, grilovači sdílí své tajné tipy, které sahají daleko za hranice tradičního vaření na ohni. Zkušení kuchaři už dávno odložili klasické dřevěné uhlí a přešli k dýmovým kaminkům. Ty nejen dodají vašemu pokrmu šmrnc, ale i pocity, že jste pánem situace. Navíc, pokud zažijete neúspěch, máte přece vždy šanci obvinit „prokletí dřeva“, tedy špatné dřevěné uhlí nebo náhodnou krabici zápalek.

Sociální dimenze grilování

Grilování se také stává skvělou záminkou, jak dát na odiv své charizma a oslovit sousedy, o kterých jste si ještě nedávno mysleli, že jsou to pouze stvoření z jiného vesmíru. Rozdávat panáky a špekáčky = zaručený úspěch. Nikdo nejsme dokonalí, a když už zvenku téměř horkotěžce uhýbáme, i naši sousedé rádi lehce pozapomenou na křivdy z minulosti, když voní steak a slyší smích. Když se za oponou grillparty rozhoří daleko větší drama než cook-off v televizních soutěžích, víte, že jste na správném místě.

Ale pojďme být realisti. Grilování je i o tom, že si občas musíte s přáteli říct, že jejich filozofické diskuze o vegetariánství vás opravdu nudí, když vedle vás praskají klobásky. Dělat si legraci z masa, zatímco se okolo vás rozprostírá aroma grilovaných žebírek, je jako se hádat o tom, zda má existovat „kořeněný sójový jogurt“. Na grilu pokaždé zvítězí prvotřídní kousek masa, a to bez ohledu na to, jak moc se lidé snaží obhájit svůj životní styl.

Grilování jako umění

Ať už dáváte přednost marinádám, které zapíchnou do krku, nebo se spokojíte s něčím lehkým, jako je BBQ omáčka, grilování je skutečně umění. Můžete se rozhodnout, zda žádat obyčejné nebo se vydávat na kulinářskou cestu do záhadných končin. Takže, místo abyste se báli vzít si do ruky přípravu pozdně večerního burgeru, nebojte se vyzkoušet něco nového. Když klobása spadne na koberec, vy se smějte a povězte příběh, který vejde do historie rodinných grilování.

Tak, kam teď na gril? Do parku s přáteli, nebo na terasu s výhledem na město? Bez ohledu na to, kde se ocitnete, stačí si zapamatovat jedno: grilování není jen o jídle, je to o zážitcích a vzpomínkách, které při tom všem vzniknou. Tak pojďte ven a ohřejte se ve světle plamenů, zatímco vaše klobásy a steaky znají svoje místo v chronice vášně, touhy a nepřetržitého momentu chaotického štěstí.

Tvorba webových stránek: Webklient