Léto je tu, slunce svítí a vaši přátelé už se nedočkavě chystají na párty, která bude zapsána do análů legendární gastronomie. Grilování se stalo v posledních letech jakousi posvátnou praktikou, kterou by měl ovládnout každý sebevědomý chlapík. Už se nebojte ukázat světu svoje dovednosti s tátovým starým grilem, protože dneska se naučíte pár triků, jak to odpálit tak, aby vaši kamarádi na to ještě dlouho nezapomněli. Got it?
Kombinace chutí, která zabíjí monotónnost
Zajímavý fakt, který si možná neuvědomujete, je, že grilování má kořeny až v době kamenné. Ano, když naši předci poprvé vsadili na oheň, aby si upekli mamuta, byli v té době asi stejně nadšení jako vy, když vidíte svůj gril konečně v akci. Je čas se vytasit s tím, co umíte. Už se nebojte převzít otěže kuchyně a nebojte se experimentovat. Jaké maso zvolit? Chtělo by to něco víc než jen klasiku v podobě vepřového. Zkuste třeba marinované kuřecí stehenní řízky s bylinkami a citronem. Nebo vyměňte tradiční klobásy za steak z lososa, který se jen tak rozpustí na jazyku. Kdo by to byl řekl, že zdravá strava může tak skvěle chutnat?
Stejně důležité jako maso je také koření. Pisálkové se hnusí stereotypní příchutě, takže to chce přitvrdit. Neštíťte se přidat červenou papriku, odvážnější mohou vyzkoušet i jalapeños, akorát na to dejte pozor, ať se nepoškádlíte s někým, kdo se na dijonské hořčici stal ze dne na den guru grilovací gastronomie. Nicméně, nic vám nebrání přidat i několik bylinek, jako je rozmarýn nebo tymián, kvůli té správné letní atmosféře. Všechno to do sebe krásně zapadne a vaše grilované jídlo získá status kulinářské superhvězdy.
Grilování jako umění a spolek kamarádů
Jakmile máte v rukou všechny ingredience a chtělo by to začít s ohněm, je čas na další trik – zapojte přátele. Nikdy nedělejte grilování sólo, protože je to zábavná akce, která má spoustu kouzla v sobě. Vytvořte si malou grilovací rodinu, kde každý přinese nějakou specialitu, ať už to budou saláty, přílohy nebo dezerty. Nikdy nevíte, kdo se může skrývat za talentem k přípravě nejlepšího bramborového salátu v okrese. Tohle je váš cíl, ať už to znamená ohromit okolí push-up způsobem, nebo donutit sousedy vzpomenout si na místo na mapa, které vás v životě venku potkalo.
A co se týče techniky? Nezapomeňte na údržbu ohně. Není nic horšího, než když se pokoušíte ugrilovat kuřecí prsa, a zatímco soused vedle dává steak na stejk, vy se zoufale snažíte rozdmýchat plameny. Není nic lepšího, než mít pod kontrolou teplotu a svou varnou plochu, aby se vaše práce stala opravdu mistrovským dílem.
Tak už víte, co dělat, jak se chovat a co používat, tak hurá na to! Nechte se unést svou vášní a přijďte na grilovací párty se stylem – vaše chuťové buňky a vaši přátelé to budou milovat. Všichni se budou hromadit kolem pultu jako vosy na med, a vy se stanete bohem grilu. A pamatujte, silný muž s grilovacím náčiním v ruce je v očích žen sexy. Tak pojďte se do toho vrhnout na plné pecky!