V dnešním světě, kde se v hojné míře míchá ambiciózní kariéra s touhou po nezapomenutelných zážitcích, je důležité najít si nějaký ten prostor na oddych. Je to přesně ta rovnováha mezi stylovým popíjením vína s bublinkami a splněnými sliby ve stylu „tak co, dáme si místo šampusu plechovku piva?“. V tomto článku se zaměříme na umění užívat si život bez výčitek, ať už se chystáte na víkendovou pařbu nebo na elegantní večeři.
Vínový snob vs. pivní guru
Možná jste už slyšeli o tom, že odborníci na víno dokážou určit jeho kvalitu na základě „nose“, tedy vůně. Stejně tak však existují ti, kteří s láskou mluví o kvalitním pivu. Zde je ten překvapivý fakt: podle výzkumů se ukazuje, že stejný procentní podíl mineralizace v minerální vodě může vyvolat různé chuťové profily v obou nápojích. V praxi to znamená, že pokud pivo, co pijete, chutná jako spíše umělé ochucovadlo, pak je dobré zkusit variantu, která se vám nebude hnusit jako splašek. Není nic horšího než utrácet peníze za nápoj, který si chtějí otřít o konvici v blízkém koupelnovém koutu.
Takže jak se postavit k otázce, kdy se při sdílení dobré láhve vína tvářit jako znalec, a kdy si s kamarády bezostyšně pochutnávat na pivě, které má hodnotu devíti korun? Klíčem je sebevědomí a smysl pro humor. Když se zaměříte na to, co pijete, a proč, všechno ostatní se seřadí na své místo. Nezáleží na tom, jestli máte v ruce lahev Cabernet Sauvignon nebo plechovku plzně, důležité je si to užít.
Oslava okamžiku a umění být v pohodě
Život je příliš krátký na to, abychom se strachovali, co si kdo myslí. Pokud se cítíte lépe s vínem ze sklepa souseda než s pivem z místního hypermarketu, pak si to dejte na plno! Klíčem k tomuto přístupu je oslava okamžiku. Žádné vysvětlování, proč jste si vybrali levné pivo místo elegantní červené – prostě si vychutnávejte, co vám chutná.
S dnešním stylem života není nic špatného na tom, že občas narazíme na hotové bláznivé kombinace. Co takhle například pivní flambování? Takový trend se šíří a ruku na srdce, určitě se najde někdo, kdo se s vámi odváží experimentovat. Zkuste nabízet pivo, které je ochucené ovocem, a okamžitě máte spoustu očního okolí, které se s vámi přidá v kolektivním humbuku.
Při těchto oslavách se nemusíte obávat povykládání příběhů ze svých životů nebo se skrývat za předsudky. Důležité je být opravdový a občas si postěžovat na to, jak těžké je najít kvalitní napití v místě, kde je dobré pivo přece jen parádní rarita. Také je dobré mít na paměti, že pokud se prostě rozhodnete nakouřit si něco jako „razítko“ s chutí a možná pizzu se slaninou někde kolem, nic tím nezkazíte. Šampaňské na snídani tak může být výborným začátkem dne.
Pamatujte, že život je o chvílích, při kterých můžete hodit všechny předsudky za hlavu a užít si ho na maximum. Ať už sedíte na terase se sklenkou vína, či plzeňským plechováním v ruce, klíčové je náčelné grilování dobrých emocí a vychutnávání si pestrosti chutí, které vám život přináší. V konečném důsledku jde o to, abyste se cítili skvěle, ať už s levým chlastem na stole, nebo s tím nejdrahším vínem, co nasbíralo prach na vaší polici.