V poslední době se potýkáme s fenoménem, který by snad ještě před pár lety nikoho ani nenapadl, ale teď je bohužel na denním pořádku. Jídlo už dávno není jenom o vyplnění žaludku, ale o statusovém symbolu, který vyjadřuje naše životní hodnoty, názory a ambice. Kde se vzal ten obrovský tlak na dokonalé jídlo, které musí být nejen chutné, ale také esteticky dokonalé? A jak se na trh s potravinami prosazuje new age přístup k dietám, jako je keto, paleo nebo veganská strava, která se tváří tak nezávazně, až máte pocit, že vám za ni máMarketing manažer zaplatit?
Co se krčí v pozadí trendy jídla
Nečekaná pravda o trendy jídle je, že většina z nás nemá o jeho vývoji ani páru, dokud do toho nevstoupí Instagram. Statistika říká, že přibližně polovina mladých lidí dbá více na vzhled svého jídla než na jeho chuť. Jak to vůbec může fungovat? Všichni si pamatujeme časy, kdy jsme jedli burger, spíš abychom zahnali hlad, než abychom se chtěli pochlubit fotkou na sociálních sítích. Vreechat se s kamarády a sdílet jídlo bylo cool, ale představa, že vaše poměrně obyčejný pokrm by měl mít SEO optimalizaci pro Instagram? To je naprosto nový level absurdity.
Na druhou stranu, musíme si přiznat, že jídlo se stalo jakýmsi univerzálním jazykem, kterému rozumí nejen milleniálové, nýbrž i zlatí boomerové. Rekordní dav na food festivalu, kde se draží něco, co by ještě před pár lety nikdo nechtěl ani osahávat, je toho důkazem. Historie kulinářství se mění na jednu velkou reality show, kde jsou porotci naše vlastní chutě, a vina za špatné rozhodnutí padá na nás. Je doslova naší odpovědností vidět jídlo jako umění, a když už si ho nedokážeme vytvořit sami, musíme se hrdě ptát, kdo to udělal lépe.
Jídlo jako kultura, aneb co si počít s rituály
Rituály kolem jídla se staly víc než pouhým odbavením jídla. Oslavy vynikají extravagantními bankety, které se stále víc podobají uměleckým výkonům než klasickým večeřím. Kdo by si pomyslel, že ten sladký dezert, který se na Instagramu týden skrýval, má svoji historii sahající až do starověkého Říma? Dnes už ale není ničím zvláštním posadit se k „orgasmu chutí“ (jak se tomu snažíme říkat) a zároveň se zaposlouchat do výkladu o původu jednotlivých ingrediencí, zatímco pod námi jásají stříbrné myčky.
Pokud si teď říkáte, že je to příliš muchy, tak se nebojte, na selský rozum a dobrou dávku humoru nezapomínáme. Jídlo je sice forma umění, ale přeci jen konečné vychutnání by mělo zůstat v rámci chuti, a ne být soutěžní záležitostí. Proto, milí carpe diem lidé, nechte se Baywatch přežít na ústní dutině a užijte si jídlo s těmi, na kterých vám záleží, než se zamotáte do zamotaných kroužků vašeho „nazdraví“.
Z extremistických diet se staly módní výstřelky, a tak proč se nenechat svést na hladové cesty, kde chutě hrají prim? Přeci jen, i kdyby čelili moderním mučírnám z dietních plánů, měli bychom si uvědomit, že jídlo je naší součástí. Někdy je nejlépe se na chvíli zastavit, vzít do ruky kebab a prostě si ho vychutnávat bez věčného přemýšlení o kaloriích, gramážích či bio certifikátech. Zkrátka, je dobré mít na paměti jediné – život je o dnešním okamžiku, takže si ho užívejte a jídla si važte jako vzácného pokladu.