Nebudeme si nic nalhávat, burger je král a to bez ohledu na to, jestli se nám raději líbí v knize receptů nebo v nastavovaných přílohách Instagramu. Tenhle masový nezmar si v různých podobách proklestil cestu napříč mnoha generacemi, ale v poslední době mu do vánku přibyly nové chutě a nápady. Tato úvaha o burgerové revoluci se zaměří na kreativitu ve vaření, a hlavně, na to, proč může být cesta k dokonalému burgeru trošku víc než jen hodit kus masa na gril.
Chcete fakt, který vás nakopne? Zastavte se na chvíli. První hamburger, o němž se zmiňuje některý z historických pramenů, prý pochází z Německa, konkrétně z Hamburku, a byl servírován už ve 19. století! Takže, zatímco si upečete svůj “neodolatelný” burger, mějte na paměti, že najít tuto chuťovou dokonalost je jako hledat svatý grál. Možná, že jídlo, které známe jako burger, je teprve začátkem dosažení gastronomického osvícení. A kdo vám říká něco jiného, ten s vámi pravděpodobně nikdy zkoušel experimentovat s avokádem nebo kimchi.
Neeveryday Experience
Když už se dostáme k tomu, co dělá burger skutečně zvláštní, je to zkušenost. V českých restauracích už si dávno nemůžeme vybírat jen mezi klasickou bulkou, mletým masem a kečupem. Dneska se rozzáříte v ramen burgeru s kousky chobotnice; tohle už je nová úroveň. Všechny tyto klony amerického snu se snaží být v partě cool. Spousta podniků dokonce umí zkombinovat burger s místními surovinami. Kdo to kdy řekl, že by jedl burger raději z hrnce než z ohně? Akorát nezapomeňte na selfie, ať vás sledující konečně trochu žárlí.
Ale co když se pustíme do malého experimentování v kuchyni? Klíčem k dokonalosti je nejen mletí masa, ale i jeho příprava. Akorát to, co je na první pohled přímočaře na hovno, se změní pod rukama nadšenců na nezapomenutelný zážitek. Ruku na srdce, která grilovací filozofie říká, že rozmixovaná slanina se může při pečení boudě se šťávou proměnit na božské umění? To je šílenství, ale jsou tu lidé, kteří už vyzkoušeli všechno možné. Kde se vzala touha kombinovat burger s čím dál tím exotičtějšími surovinami? Možná ve chvíli, kdy si někdo uvědomil, že klasická hranice mezi jídlem a vášnivým držením se minulosti může být rozbita.
Vytváříme burgerový masterpiece
Když konečně dosáhnete kýženého stavu, kdy burger vypadá jako poklad ukrytý v jeskyni, je na čase se zamyslet, jak jej prezentovat. Máte na jazyku chuť vlahého masa, avokáda, roztaveného sýra a všech těch příšerností, co jdou pocitově dolů v kolečku kolem se na někoho hroutíte. Pořád ale říkáte, že jíte zdravě. Nic víc se nežehrejte. Tento burger je zkrátka umělecké dílo, které by se určitě dalo prodat v galerii.
Tak proč se s těmi kousky masa vlastně nezkusit i podělit? V naší gastronomické revoluci je osobní rozměr stejně důležitý jako chutě. V bündelní, ze kterého si vytvoříte burger, najdete spojení duše a chutí, které prostě musí chutnat. Ať už podáváte vlastní vynález nebo si dopřejete burger z vašeho oblíbeného místa, vždy se snažte přenést část sebe do toho, co jíte. Protože co je lepší, než chutnat štěstí, které byste mohli s klidným svědomím sdílet s ostatními?
Obratnost a změna jsou klíčovými hráči v naší moderní společnosti. Ze všeho nejdůležitější je vzít si z každého kousku burgeru to nejlepší. Takže rozpalte gril, nasaďte šátek a vyladěných kombinací chutí, které jste si s chutí aplikovali na hromadu, propůjčte novou energii těm, kteří jdou kolem. Přece jedním soustem můžete obohatit nebo zkrásnit celý den. A to je umění, které byste měli ovládnout.