Pizza, italský hit, který si zamiloval každý druhý obyvatel planety, se ve svém posledním trendovém vývoji vyvinula do podoby, jíž by se nevyhnul ani nejlepší restauratér. Ať už jste yuppie s jazykem špičatým jako nůž na sýry, nebo boomer vychutnávající si kousek nebe na talíři, co spojuje obě generace, je láska k tomuto kulinářskému zázraku. Dnes si povíme, jak se pizzu změnila na gastronomickou senzaci, kterou rozhodně nechcete vynechat ze svých gastro dobrodružství.

Už dávno se vytratil obraz levného fast foodu, kde si lidé půlnočním mačkaním tlačí do krku mastné placky. Nová vlna pizzy je veselou kombinací extravagantních surovin, které vás nutí se probrat i v nejhlubších hlubinách kocoviny. Zatímco si vaše maminka pamatuje čtyři klasické varianty s kečupem, sýrem a případně šunkou, dnešní trendy nás ujišťují, že pizza může být veganská, superfood nebo dokonce bezlepková. Fascinující, co si lidi vymyslí, když se cítí odvážně.

Příběh šunky, která se dostala do gastronomického nebe

Omlouvám se nostalgikům, ale už se to nedá vrátit zpět. Věděli jste, že neexistuje žádná oficiální definice pizzy? Je to pravda! Každý si může dělat, co chce, a tak jsme se dočkali variant jako pizza na žitném těstě s avokádem a pečenými dýňovými semínky. A to je teprve tip drobného ledníka. Můžete si ji klidně posypat klíčky z mungo fazolek (ale ne, neplačte – opravdu existují i majitelé pizzerií, kteří brání tradici), nebo přímo do ní vpečete uzený losos a stáčíte se v extázi. Kdo nepotřebuje pár dalších kil na břiše, že?

Dámy a pánové, prosím, připoutejte se, odjedeme na cestu do gastronomického ráje. U zrodu těchto vymožeností stojí kuchaři, kteří se nebáli zbourat zažité tradice. Místo toho, aby se mohli modlit k mamince Róze, rozjeli pořádnou jízdu směrem k modernímu pojetí. Ze zaprášených italských kuchyní se staly supermoderní gastronomické laboratoře, kde žádný nesmyslný recept nebyl nesplnitelný.

Pizza jako umělecké dílo, ze kterého vás bolí břicho

Když se řekne pizza, každému se vybaví kulatý talíř, na kterém se rozkládá sytě červená rajčatová omáčka, ale co kdybych vám řekl, že se pizza stává uměleckým dílem? Ano, šéfkuchaři se teď předhánějí v tom, kdo vyrobí nejdramatičtější kousky. Pochoutky, o kterých se vám ani nesnilo, nabízejí příběhy, které se odraží ve vašem talíři. Dneska už to není jen o jídle, ale i o zážitku. A pokud si nemyslíte, že vidět úsměvnou služtičku, jak vám na pizzicce podává olivový olej z posvátné starobylé olivy, je něco, co spadá do kategorie „vysoká gastronomie“, pak si shoďte helmu.

Kde máme tu čest ukázat, jak se moderní pizza dotýká vysokého umění? Počet těch, kteří zakoupili pizzu ve tvaru Mona Lisy a pak dokázali nad tímto stvořením oslavovat, se rychle blíží počtu lidí, kteří chodí na workshopy „Jak najít sám sebe.“ Kolo u pizzerie, co umí pareto optimum klobásy a ananas má poměrně slušné návštěvnické číslo, ale když vezmete do ruky foťák a uděláte fotku kousek za kouskem, stáváte se účastníkem raspopodníku.

Takže si udělejte čas, odložte veškerou pochybnou kuchařskou filosofii a zachovejte si otevřenou mysl. Ať už se rozhodnete pro pizzu s avokádem nebo pro klasiku s extra sýrem, zapomeňte na staré stereotypy a neváhejte si užít tuhle kulinářskou revoluci. Dnešní pizza je víc než jídlo – je to životní styl, výstřelky vkusu a magické momenty, které byste si rozhodně neměli nechat ujít.

Tvorba webových stránek: Webklient