Pizzu pozorně sleduj – je to víc než jen jídlo, je to životní styl. Tento kousek těsta s vrstvou sýra a nebe v podobě rajčatové omáčky může být považován za synonymum pro dnešní dobu, kdy se z každého jídla stává nejen gastronomický zážitek, ale i Instagramový moment. Pochybnosti o tom, co si dáme k jídlu, se dnes považují za passé; ať už jde o veganskou variantu, bezlepkovou bláznovskou verzi, nebo takovou, která má víc sýrů než pizza v Itálii, každý si přijde na své. A kdo by si nedal plátek štěstí?
Příběh za kouskem
Myslíte si, že pizza byla původně vynalezena v Itálii kvůli imigrantům v New Yorku? Kdepak! Historici se překonali a zjistili, že první pizza byla doopravdy servírovaná v pravěku. Představte si to, naši pradávní předci, rozpalující ohně, spokojeně rozvalující placku z mouky nad plamenem. U toho se přijímali prvotní rozhodnutí o tom, zda přidat česnek, nebo raději ne – a co teprve ta debata kolem rajčat! Mnozí by je považovali za superpotravinu, jiní je křičeli z kamenných jeskyní kvůli jejich pověstné nedosažitelnosti v zimních měsících. Dnes si vybíráme pizzu jako chléb na stole, bez ohledu na to, jestli je původně italština nebo autorské právo našich domorodých předků.
Módní ikona na talíři
Zatímco se pizza neustále vyvíjí, trend vychází z nečekaných směrů. Je to jakési vyjádření individuality, které se rozrostlo z obscénních zatáček do radosti z vynímání chutí. Kdo by ale tušil, že pokrm, který mnozí považují za jídlo chudých, se stal must-have na vysokých gastronomických událostech? Organizují se pizzové degustace, kde se someliéři, zavaření ve svých kravatách, snaží odhalit nuance chuti, jako by to byly vintage vína. Takže příště, když si objednáváte pizzu, nezapomeňte, že držíte v rukou jakýsi gastronomický poker – vypravěčství, které přežilo generace.
Zároveň však přichází otázka, jaké ingredience z nás učinily elitní pizzažrouty a v čem tkví tajemství o tolik oslavovaného těsta? Neuzavíráme se jen do vlahých sloganů jako „více sýrů, více štěstí“, musíme hledat. Průzkumníci pizzerií s fotoaparáty na krku nadšeně loví místa, kde si pizzu připlatí a vztyčí prst po zhlédnutí Instagramu. Tak co má pizza, co ostatní jídla nemají? Odpověď je jednoduchá: Pizzu můžete jíst kdykoli – je to poslušné materiální ztělesnění krátkodobého potěšení, které se hodí na posezení doma při Netflixu, ale taky na velkolepé oslavy.
Když vstoupíte do pizzerie a cítíte ten sladký nádech rozpuštěného sýra, dominantní rajčatový akord a čerstvé bylinky, víte, že jste na správném místě. V dnešním rychlém světě, kde se točí moderní „hmotařství“ kolem zahuštění dortů, pizzy jsou takovou úchvatnou podívanou, kterou si nikdo z nás nedokáže odpustit. Ať už si ji dáte v baru, člověče, nebo oblíbené pekárně na rohu, pizzu potřebujete jako pověstný partner ve všech bláznivých dobrodružstvích.
Každý kousek pizzy je naše korálová cesta života – zkuste si ji užít!