Kdo by si pomyslel, že jednoduché ploché těsto pokryté sýrem a rajčaty se může stát téměř náboženstvím? Pizza, ta hvězda nejen italských trattorií, ale i street foodu a gourmet restaurací, má příběh, který by zasloužil Oscara za nejlepší scénář. Tahle lahodná laskomina, která vznikla v chudých čtvrtích Neapole, si našla cestu do srdcí (a žaludků) lidí napříč generacemi, od yuppies, kteří oprašují své chuťové buňky, po boomery, co si rádi zavzpomínají na steaky, co bývaly za mladých let.

Co takhle se zamyslet, kdy naposledy jste si dopřáli kousek téhle božské dobroty? Dneska už více než polovina světové populace vyhlíží večer jako na pizzu, a to i v místech, kde byste to nečekali. A teď si představte, že podle statistik dokonce existuje pizza, která se cpe přímo do Guinnessovy knihy rekordů! Největší pizza byla upekla v roce 2012 a měla průměr 1261,65 metrů. Fajn, takže to bylo v Itálii, ale říkám si, kdo by se s tímhle množstvím těsta a sýra zabýval, kdybyč to mohlo sníst po kouscích jakýkoliv štamgast, co chce mít na talíři krajíc šťavnatého sýra a bazalky? Kdo by si pomyslel, že ze dvou surovin může vyrůst takový megalomanský projekt?

Jak se pizza dostala ze slumů do haute cuisine

Není tajemstvím, že pizza byla původně jídlem chudých – tak si chudáci vařili, ale progressive gastronomie vzala na milost i tuhle rychlovku. Z klasického „margarita” se rázem stala událost na talíři s vykrajovátky ve tvaru srdce, truflovým olejem a pokusy o moderní gastronomii. V kuchyních, kde se dřív nevařilo nic víc než omáčka z pytlíku, se dnes šéfkuchaři snaží přizpůsobit pizzu novým trendům. Proč si nenechat na kousek těsta naservírovat kaviár, ananas a šunku jako něco vysoce sofistikovaného? Je to tak bláznivé, že to vlastně dává smysl. Kdy jindy jíst jídlo, které vám nadchne chuťové pohárky, než když hodíte zábavu na talíř?

Ale pozor, přátelé, tohle není jen o tom, co si dáte na pizzu. Tohle je o tom, co si obléknete, když jdete ochutnávat. Prostě víte, že vaše oblečení je téměř tak důležité jako kompletní outfit vašeho talíře. Pokud se připravujete na znamenitou noční sezónu, nezapomeňte na elegantní setkání s pizzou, které bude nutné opláchnout šampaňským. V nakouslém stylu, jídlo jako fashion statement, že…

Pizza jako životní styl

S pizzou můžete žít a dýchat, ať už se jedná o setkání s přáteli či sólo večery, kdy vychutnáváte klid. Pizza je víc než jídlo; je to společenský rituál. Není nic lepšího než sedět v oblíbené pizzerii, poslouchat buzz města kolem vás a sdílet s kamarádem zážitky, zatímco se vám na stole hromadí kousky pizza v různých variantách. Vy samozřejmě víte, že takový večer by byl k ničemu bez lahodného vína nebo alespoň něčeho, co dává smysl. Takže se na moment zastavte, usmívejte se a nechte se unášet tím jedinečným zážitkem.

A i když se v dnešní době zdá, že hranice škálu mořských plodů, exotického ovoce a různých závitků se neustále posouvají, pizza zůstává stále v trendu. I když minimalističtí kuchaři končí v chaosu touhy po bezbřehých variacích, classique pizza se ukazuje jako stabilní pilíř, který se nenechá házet žádnými inovacemi. Ať už se bijete na mozku, co k tomu přidejte, nebo jen plánujete v klidu pozorovat večerní rušný život, dodá vám to punc dokonalosti.

S pizzou se odvěky pojí emoce, nadšení a samozřejmě i frustrace, když ji najdete rozplizlou v krabici místo dokonalého plátku. Tak si ji vychutnejte s úsměvem, ať už je opravdová nebo upravená na míru hipsterským trendy. Pizza vás naučila radovat se z momentů, kdy je doprovázena dobrou partou lidí a šťastným břichem. To, co spojuje všechny generace, je vlastně chuť a potěšení ukryté v jednom kousku, kterým si oživíte svůj den.

Tvorba webových stránek: Webklient