Alkohol, ten starý kámoš, co nás doprovází na cestě od večírku po afterparty, si za poslední léta prošel fascinující proměnou. V době, kdy se na něj dívalo jako na nutné zlo k odbourání stresu nebo sklenici na “pořádné” osvěžení, se z něj stalo něco jako umělecké dílo. Dnes už neplatí, že za bar se postaví kdokoliv s dvaceti korunami v ruce. Kdepak, dneska je to o šikovnosti barmana, jeho kreativitě a podstatně dražších surovinách. Odkud se vlastně vzala tahle revoluce v pití? Kdo by to byl řekl, že pro zlepšení chuťových zážitků stačí jedna převratná ingredience – ať už je to řemeslně vyráběné pivo nebo luxusní gin s botanickými přísadami!
Nové trendy v pití: Když se pilo na zdravotnickou certifikaci
Myslíte, že je „klasická“ vodka pořád v kurzu? Na to zapomeňte! Dnešní moderní yuppies preferují kvalitní destiláty, které se na první pohled tváří jako nápoj pro severské bohy. Představte si, jak v elegantních barech, kde se místo tradičního drinku objevují barevné výrazné koktejly s divokými jmény, neustále debatíte o tom, zda je vaše superfood smoothie s kapkou framborového ginu zdravější než margarita s mořskou solí. Můžete si klidně objednat drink, který má v sobě maliny, matcha prášek a dokonce i aktivní uhlí. Áno, zdravě se dá pít i alkoholicky!
A teď si zamlouvejte tuhle šokující zprávu: statistiky ukazují, že skoro 30 % mladých lidí dnes zvolí drink s nízkým obsahem cukru, vitamíny a minerály místo klasického matroše, co večer promění v hlavolam. Ta představa, že si dopřejete něco zdravého a zároveň se jemně namazáváte kvalitním alkoholem, je obrovský hit. Když vám navíc kamarád s barmanem díky podivu osvědčení nalévá “pšeničného” boha, co se pyšní přírodními ingrediencemi, cítíte se vlastně jako váš vlastní fittnes guru.
Proč není alkohol tak nevinný, jak se zdá
Ale pozor! Na druhou stranu, lehce se vám může stát, že z toho vitálního “zdravého” pití uděláte rituál. Jakmile začne víkend a vy si vezmete “zdravý” gin s bylinkama, těžko si pak odvodíte množství kalorií, které jste do sebe po cestě z baru natlačili. Říká se, že víc je někdy míň, a v tomto případě se to 110 % vztahuje na vaši lásku k pití. Podle odborníků na výživu se alkohol jako takový v těle metabolizuje jako jed, což je docela jízda!
Ke všemu bývá také velmi návykový a vysoce manipulativní. Jakmile si na jednom večírku zvyknete na tyhle “zdravé” koktejly, snažíte se je cpát i svým kamarádům na následujících akcích – a co víc, obhrabete se, že “no tak dám si zas ten gin, je to zdravý”. Ale znáte ten pocit, kdy se po čtyřech spektrumových drinkách cítíte spíše jako Lízátko s bílými puntíky? Ano, známe to všichni. Klíčem je prostě občas vypnout, užít si a nenechat se unést.
V posledních letech jsme se totiž naučili pít s chutí a stylem, a to se rovná naší životní filozofii. Umožňuje nám to zhodnotit všechno kolem sebe, vypnout mozek a prostě být. Celý ten cirkus kolem drinkování tak vlastně končí v jediné myšlence: ať pijeme, ať už je to zdravé nebo ne, důležité je užít si ten okamžik a s ním i nezapomenutelné zážitky. Vždyť na co jiného by byla ta sklenička?