Myslíte si, že pravidelný víkendový maraton s kamarády, kdy se pivo nalévá do hrdla na počkání a víno se páře do kalhot, patří k vašim životním prioritám? Nejsme tu, abychom vás za to soudili. Naopak, pokusíme se ve světě “chlastu” najít důstojnější a zábavnější alternativy, které vás nezmrší do úrovně postavy z kocovinné komedie. A věřte, že s trochou stylu a špetkou znalostí se i taková seance může proměnit v nezapomenutelný zážitek.

Vybočte z průměru s „vědčním“ vínem

Možná už jste slyšeli o trendu, který ve svém jádru spočívá v pití vína, které bylo připraveno s láskou – nebo spíš s peedlem perlivého vzduchu. A co že to přesně je? Populární vinotéky v poslední době experimentují s vinifikací, která klade důraz na terroir a místní odrůdy, což zážitek z pití katapultuje na celou novou úroveň. Místo, aby se pilo bez ladu a skladu, vychutnáváte si něco, co chutná jako umění a vyjadřuje osobnost vinice. Kdyby víno mohlo mluvit, určitě by se prohlásilo za moderního Picassa.

A co teď? Je načase vyměnit plecháče za skleničky s nožičkou. Reno, nebo jakýkoliv jiný amatér v oboru mixologie, se vám pokusí vysvětlit, jak správně degustovat. Jen nezapomeňte, že už ve dvacátém doušku se možná začnete cítit jako mistr degustátor, ale reálně končíte jako člověk, který by s klidem zvládnul i labyrint před zkouškou ze statistiky.

Koktejly, které oživí každou párty

Když už jsme u těch drinků, není nic úžasnějšího než vymyslet vlastní koktejl, který bude vaše kamarády ohromovat jako lev kombinovaný s flamingem. Teď, když už víte, co se děje na vinicích nebo v palírnách, zkuste vsadit na lokálnější ingredience, jako jsou bylinky nebo ovoce z blízkého trhu. Zcela nový svět chutí se otevře, a ačkoliv žádná babička vás nemůže dohnat svými várkami, vaše umělecké pokusy určitě dostanou plusové body.

Někdo by mohl říct, že je to risk a že koktejl může skončit na zemi víc než v ústech – ale to je přece součástí zábavy! Nezapomeňte, že glory iz dancing with disaster je něco, co si musíme užít, i když ve výsledku skončíte s trochu podivnou skvrnou na kalhotách. Neuvěřitelně dobrý drink totiž dokáže rozjet i tu nejotupělejší sešlost. Pokud tedy tolik neumíte míchat, udělejte si osobního barmana – kamarád, který DJoval na vaší poslední svatbě, si vezme pár koleček z barmanského mixu a jeho srdce bude naplněno smíchem!

Oslavujte, ale s opatrností

Jistě, pak je tu to klasické, co si musíte pamatovat, ačkoliv to už zní jako z učebnice pro soběsebevražedce. Všeho moc škodí, a i když cocktail hour dává smysl, pamatujte, že se s tím nesmíte opít jako máma po šesti hodinách ve zkušebně. Množství alkoholu a forma servírování vás mohou dostat do obrovského mraku, který se nedá přežít ani v plném designovém obleku z poslední kolekce.

Zábava končí tam, kde začíná přehánění. Takže místo toho, abyste každou sekundu trávili na dně skleničky, nenechte se zamotat do víru kocoviny a znižte tempo. Možná se odvážíte vyzkoušet bezalkoholické možnosti. Není to žádná slabost; naopak, je to projev rafinovaného vkusu. Ať už si vyberete, hlavně nezapomeňte, že život je příliš krátký na to, abychom se topili ve vlastní alkoholem uhasilé slávě.

Tvorba webových stránek: Webklient