V dnešní době, kdy obliba zdravého stravování raketově roste a naše talíře se pomalu mění na umělecká díla s názvy, které často zní spíš jako názvy písniček od Beatles, je nutné se podívat, co všechno se skrývá za námi tolik milovaným kulinářským dobrodružstvím. Dnešní téma? Nejen, jak si chutně pochutnat, ale především jak se nezaplést do jedovatých nástrah našeho stravovacího světa. Žijeme v době, kdy se zdravému jídlu věnují i ti, kteří se jejich přípravě dřív vyhýbali jako čert kříži. Ne že by si vůbec uvědomovali, co se skrývá pod povrchem těch trendy smoothie bowl. Ale pojďme na to.

Tajnosti gurmetů aneb Co se skrývá v našem jídle?

Jak jsme se dostali k tomu, že slimáci, i když fakticky skvěle hrají v ekosystému zahrady, se nám dostávají na stůl? Kdo by to byl řekl, ale ti malí hrdinové v pralese, kteří svými slizkými drápy sesbírají v zahrádkách víc hnojiva, než by nás kdy napadlo, se v 21. století transformují na jeden z luxusních produktů. O jejich přítomnosti nás ale přímo zpravují kreativní kuchaři, kteří by se možná dali považovat za hrdiny, nebo blázny – záleží na úhlu pohledu. Najít slimáka na talíři je totiž něco jako objevit starobylý poklad, ale co když to byl jen poklad plný jedovaté bobulovité hmoty? To už je otázka na delší večerní debatu u piva.

A co vlastně bude s kaviárem? Čím dál víc se mluví o tom, že jeho kvalitní dodavatelé berou jak známé prostory Bílého moře, tak i skrytou techniku aquakultury, která se ale bohužel snaží replikuje už více než sto let. Špatní slimáci se v této horké gastronomické jazykové bitvě snadno zamotá do špejlí a porodí nám celou produkci nestandardního kaviáru. Kdo by to byl řekl, že slimák a kaviár mají v našem kulinářském povědomí tolik společného?

Inspirace z jídla aneb Jak se nestát vyvrhele v gurmánském světě

Novodobí labužníci se projevují jako praví hipsteři gastronomického světa. Trendem se totiž stává spojení exotických chutí s místními surovinami, což v praxi znamená, že se do našich oblíbených pokrmů začnou objevovat superpotraviny, zázraky přírody a trochu méně známé kousky, které si zaslouží trochu lásky a kreativity. Je jen na vás, jak si s nimi pohrajete, jestli se naučíte šít letní sukně z mořské řasy nebo uvážete pizzu v asijském stylu, nebo si raději dopřejete sklenku vína a vlezete si po čokoládě rovnou do krantů.

Ať už ale na talíř saháte po lese či zhotovujete vyloženě zdravé recepty s květákem a avokádem, nechcete skončit jak smutný hlemýžď v salátu. Místo abyste se zabývali cheeseburgery z fastfoodu, zkuste si některé trendy jídla osahat po svém způsobu – třeba tím, že si je upravíte na grilu nebo uděláte podivné smoothie, co se vás snaží postřelit ovocem. Vždyť i ze slimáka může být parádní střelení jídlo, pokud na jeho úpravu použijete kapku citu a dobrého vína.

Zariskujte a dejte si šanci s námi pochutnat si na jedinečných zážitcích, které nás vytrhávají z každodenní rutiny. Naše talíře zkrátka musí dýchat a i když na nich možná zahlédneme jednoho či dva nepohodlné slimáky, nezapomeňte, že ve světě gastronomie nic není jen tak černobílé. Ať už vám budou vařit v restauracích nebo doma, pamatujte, že si zasloužíte ty nejlepší ingredience bez jedovatých domíchávaných bonusů. Tak hurá do kuchyně a slavte každý kousek jedinečnosti na talíři!

Tvorba webových stránek: Webklient