Život je jako dobré jídlo. Občas je to šílená směs, která vám udělá dobře na duši, a jindy může zanechat zvláštní pachuť na jazyku. V poslední době se na obzoru objevuje obrovský trend, který týdně mění naše talíře a instagramové feedy. Není to nic jiného než návrat k přírodním surovinám a kreativním kombinacím, které vám při pohledu na fakturu v restauraci ztuhnou oči. Dnes se podíváme na to, proč si užívat jídlo a nedělat z něj pouhou nutnost přežití, protože život je až příliš krátký na to, abyste jedli nudné kousky blanšírované brokolice.

Superfood? Spíš superzábava!

Na první pohled by se mohlo zdát, že termíny jako „superfood“ zavání snobismem a nezapomenutelnou reklamou na nějakou zázračnou bylinku. Je tomu však jinak. Superfood znamená potraviny, které nejen že vypadají skvěle na talíři, ale navíc vám dodají energii, kterou potřebujete k tomu, abyste mohli excelovat na párty, v kanceláři a kdekoliv se vám zachce. Víte, že chai latte vám prý může zlepšit náladu až o 40 %? To je koncept, se kterým by se rád spřátelil nejeden yuppie, jehož pracovní stůl je nasáklý stresovým adrenalinem.

Dnešní trendy jdou přímo proti konvenčním gastronomickým normám. Zapomeňte na nudnou stravu, která vypadá jako umělohmotná kulička. Užívat si života znamená experimentovat s novými chutěmi, jako jsou kaktusové džusy nebo květinové saláty. A kde jinde byste se s takovými lahůdkami setkali, než v hipsterských bistra, která sahají k přírodním ingrediencím a nechávají vaše chuťové buňky tančit jakoby na nějakém festivalu?

Mezi guacamole a paletou barev

Jak tak sledujete trendy v jídle, začínají se ukazovat zajímavé faktory, které nezaostávají ani v přípravě. Kdo by si pomyslel, že avokádo má své vlastní Instagramové konto? Jednak kvůli jeho chutné tváři, ale také proto, že se nachází v neuvěřitelném množství pokrmů, které rozjasňují talíře po celém světě. Je to ovšem taková dvojsečná zbraň; když se z avokáda stane masová záležitost, hrozí, že nám dojdou avokádové stromy.

Ale pozor, existují i alternativy! Tento trend si žádá okurkovou pizzu, kelímky s kváskovým chlebem a rýžové nudle s omáčkou, co vám vyrazí dech. Městský manažer se tak může cítit jako hrdina, altruistický kulturní vzkazatel. Ale ruku na srdce, taková zelenina je dobrá maximálně jako hezká dekorace na vašem Talíři Instagramu. Neodříknout si avokádové toasty je, samozřejmě, naprostou povinností.

Čekání na gastronomickou revoluci

Kreativita v kuchyni je nedílnou součástí jídla. Můžeme vzít tradici, otočit ji naruby a využít staré recepty pro nová pojetí. Sami se často ujišťujeme, že dobré jídlo neznamená pouze experimentování s trendy. Ale i tak se nám pokaždé zvýší tep, když vidíme dezert s jedovatě zelenou glazurou, kterou by mohl vyklonit sám Shrek. U našich oblíbených podniků se prostě udržuje riziko. Jen se nesmíme bát na talíř posypat hrstkou sarkasmu a špetkou ironie.

Ale co s jídlem, které vypadá jako umělecké dílo, ale chutná jako starý karton? Tady se snažíme najít balanc mezi estetikou a chutí. Tým kuchařů dnes už sáhne po všech svých dovednostech, aby nám přinesl jídlo, které nám zatančí na jazyku a nezanechá nám v paměti potřebu klepat sousedům na portal, aby náhodou běželi na návštěvu a nakrmili nás svým oblíbeným pokrmem bez jiskry.

Ať už jste v kině, studujete umění vaření nebo děláte kariéru v byzu, jeden fakt zůstává stejný – jídlo má být zážitek. Tak co se takhle plně oddat trendu „Žít, jíst, užívat si“? Takový život je víc než pouhé přežívání na kusech tofu a quinoa, a věřte, že na to snadno nabobtnáte… po dvaceti letech máte hotový hamburger!

Tvorba webových stránek: Webklient