Kdo by si pomyslel, že jídlo, kdysi nezbytnost přežití, se dnes stalo nejen palivem pro naše tělo, ale především uměleckým dílem na talíři? V kuchyních po celém světě se rodí kulinářské skvosty, které by klidně mohly viset v galeriích. Od burgerů s tak sofistikovanými konstrukcemi, že by se za ně nemusel stydět žádný architekt, po dezerty, které vypadají jako pravé obrazy – chutě a koncepce jídla nabírají nový rozměr. Možná si říkáte, že je to vážně přes čáru. Ale věřte, že jídlo může být i zábavné, a proto se na něj podíváme trochu z jiného úhlu.
Chef jako moderní rocková hvězda
Kdo dnes nezná jména jako Gordon Ramsay nebo René Redzepi? Tyto postavy se staly symbolem kulinářského umění a v očích mnoha lidí jsou už na stejné úrovni jako rockové hvězdy. Ironií je, že přitom ani jeden z nich nevydal žádný hit. Ve světě gastronomie platí, že úspěch je mnohdy postaven na naprosté exhibici talentu a neustálém překonávání hranic. Gourmet festivaly, na které se hledí jako na největší události sezóny, se staly víc než jen přehlídkou chutí – jsou to sezónní oslavy, kam přijíždějí yuppies, ale i milovníci jídla všech generací ukázat, že dokážou strčit do kapsy i Michelinovy hvězdy.
Zajímavostí je, že v roce 2012 dostal světoznámý šéfkuchař Massimo Bottura z restaurace Osteria Francescana v Modeně svůj první Michelinskou hvězdu, což je jako Grammy pro kulináře. Pokud si říkáte, že rezervace v těchto restauracích jsou záležitostí pro bankéře a celebrity, mýlíte se. Nezapomínejte, že jídlo je také o zážitcích, a tak i s omezeným rozpočtem můžete prožívat kulinářské dobrodružství, které vám změní život. Což mne přivádí k dalšímu důležitému bodu.
Jídlo jako příležitost pro socializaci
Dnes lidé tráví více času na sociálních sítích, než v kuchyni, a to je pro nás všechny důvod k úvaze. Ale víte, co je na tom nejvtipnější? Právě při jídle se dá o věcech bavit víc než při jakémkoli jiném setkání. Jídlo je magnet na lidi a přirozeným způsobem nás spojuje. Vzpomínám si, jak jsme s kamarády trávili víkendy nad grilem, kde se debaty o smyslu života mísily s uděláním toho nejlepšího burgra. To jsou ty nekonečné konverzace, které vám dají víc než jakýkoli osobní rozvoj nebo mega workshop.
V naší frenetičné realitě jsme se naučili brát jídlo na lehkou váhu. Ale ve chvíli, kdy si sednete k talíři, ocitnete se uprostřed svých přátel, vyplouvají na povrch všechny emoce, vtipy a vzpomínky. Ve všech těch filozofických rozpravách o tom, jestli je tofu opravdu chutné, que secherise kuchaři stává více než jen jídlem, se stává artefaktem mysli. Takže, nenechte se oklamat; vaše ústa mohou být brána do světa bezbřehé kreativity a dobrodružství, takže příště až popíjíte skleničku vína, vzpomeňte si, že jídlo je způsob, jak jít naproti těm, koho máte rádi.
I když některé trendy mohou vypadat jako bláznivé, jídlo je jedním z těch nepostradatelných elementů, které ve světě umožňuje lidem řídit se heslem „Carpe Diem“. Na závěr pochopte, že chutě, formy a techniky se nejen vzájemně ovlivňují, ale především tvoří jedinečné příběhy, které nás provázejí na naší cestě, a i když si to dnes možná neuvědomujete, jídlo může být vaší nejlepší učitel.