V dnešním světě, kde je každá fotka na Instagramu více zaměřena na estetiku než na chuť, se jídlo stalo víc než jen palivem pro tělo. Je to vyjádření osobnosti, kulturního pozadí a samozřejmě statusu. Od proslulých brunchů, kterých by se musela vzdát i místní kavárna při pohledu na návštěvníky s jejich uměleckým latte, po hipsterské bary, které nabízejí nápoje, jež vypadají jako z nějakého alchymistického experimentu, jsme dospěli do doby, kdy talíř může promlouvat lépe než kdejaké slovo.
Jídlo už dávno přestalo být pouhým prostředkem k nasycení hladu. Podle jedné studie, kterou by si měli vzít k srdci zejména ti, co se rádi vychlubí svým životním stylem, se ukázalo, že průměrný Čech stráví nad výběrem jídla v restauraci víc času, než nad plánováním víkendu. Vskutku, viděli jste někdy, jak si kamarádi na Instagramu procházejí menu? Je to jako sledovat detailní analýzu kosmických letů.
Kouzlo gurmánských zážitků
Fenomenální posun v gastronomie na nás vystrkuje růžky pod heslem „čím bizarnější, tím lepší.“ Mít na talíři něco, co vypadá jako dekorace z botanické zahrady, je dneska naprostý must-have. Foodstyling je prostě novou formou umění, a kdo by se chtěl cítit jako lakomý Otis v supermarketovém ráji? Je to těžké, zvlášť když jsou kolem vás lidé, kteří si objednávají kombucha s distilovanou láskou.
A co teprve poslední trend, kdy se nám jídlo doslova připomíná, že je z přírody? Suroviny od farmářů a místních producentů jako by dostaly svůj vlastní punc luxusu. Vydat se na trh s myšlenkou „já ty zeleniny chci přímo odzdroje“ je novou formou společenského rituálu, a my tím šetříme planetu i naše peněženky, ale hlavně se dokážeme postavit do fronty na ty další, co po nás lační jako po nějaké gourmet perlu.
Jídlo jako nástroj spojení
Když se sejde parta přátel, v mnoha případech je rozumné vzít to za správný konec a jíst! Ať už pozvete kumpány ke grilu, nebo zamíříte na speciální bourbon tasting, pravdou zůstává, že jídlo dělá víc, než jen zasytí. Je to způsob, jak se dostat k srdci vašich blízkých. S každým soustem na talíři se tvoří vzpomínky, které se propisují do našich životních příběhů.
A co takhle gastronomická kariéra? Podle nedávných průzkumů je vaření v poslední době mezi mladými profesemi jako kouzelník. Možnost přetvořit nudné brambory na božské umění se stává okouzlující alternativou k tradičním kariérním cestám. Nebojte se využít své kuchařského umění jako platformu pro oslnění ostatních – kdo ví, třeba vás to dovede i k vlastnímu food trucku.
Ruku na srdce, život je krátký, a tak ať žijeme ostře jako taco s extra ostrou omáčkou. Jídlo, to jsou vzpomínky, okamžiky a odvážná dobrodružství, která si zasloužíme. Ať už s brambory na grilu nebo garnýry, pojďme si užívat každého sousta, a hlavně ho sdílet se skvělými lidmi. Protože nakonec, co by byl život bez trošky chutě.