V dnešní době se jídlo stává mnohem víc než jen způsobem, jak si zasytit břicho. Naše talíře se mění v umělecká díla, skrze které se snažíme sdělit světu, jaký jsme styloví a kreativní. Instagram se stal naší digitální kuchyní a každý z nás touží po tom, aby jeho fotky jídla dostaly víc lajků než fotka s extra vařeným kafem ze Starbucks. A i když se zdá, že se již nedá nic překvapit, přesto se najdou způsoby, jak rozmazlit naše smysly a povýšit gastronomii na skutečnou uměleckou formu.
Jídlo jako umění? Ale jo!
Kdo říká, že jídlo je jenom potrava pro tělo? Dneska je to víc než jen obyčejná svíčková. Moderní kuchyně se mísí s estetickým cítěním, a tak se jídlo stává samotnou esencí gastronomie. Všechny ty barevné misky, které vidíte na Instagramu, mají jedno společné – pečlivě aranžované pokrmy, které by se daly snadno zaměnit za obrazy v galerii. A pozor, humor ve využití ingrediencí překračuje všechny hranice. Kdo by si pomyslel, že řepa, avokádo a modrý sýr se mohou stát spoluhráči na talíři? V kuchyni se to brzy může změnit na performance umělce, kde každé sousto vypráví příběh.
Zajímavým faktem, který by vás mohl překvapit, je, že průměrný člověk stráví asi 30 minut denně na Instagramu a většina z toho sleduje jídlo. Přiznejme si, jídlo doslova vychází ze stínu a stává se hvězdou sociálních sítí. Vyměnili jsme klasické selfies za snímky toho, co právě jíme, a to i v naprosto absurdních situacích. To vše přispívá k neustálému tlaku na větší a větší kreativitu, když jde o vytváření snímků.
Kulinarická revoluce v každém koutě
Jakmile ochutnáte experimentální kuchyni, už se nikdy nevrátíte zpět k babiččiným knedlíkům – i když je máte stále rádi. Nová vlna restaurací, sledujících trendy, stále častěji nabízí netradiční pokrmy, které byste si do úst nikdy nedali, kdyby je někdo neoznačil jako „trendy“. Například, kdo by měl odvahu ochutnat zmrzlinu ze slaninového tuku nebo burger vyrobený z cvrččího masa? Možná je Brazilci na něčem, co naši chuťové pohárky ještě pořádně neocenily.
Toto všechno nás samozřejmě dovádí k tomu, že se začínáme více a více zamýšlet nad tím, co jíme. Trendy jako čisté jídlo, veganství, a paleo dieta se střídají, jako když se mění móda na rampě. Když si dáte misku quinoa s avokádem, cítíte se jako pravý těch yuppie, ale ve skutečnosti se klidně pak vyzvracíte po tom, co jste ochutnali tofu s ochucenou vodou! Mnoho z nás však tento experimentální přístup k jídlu miluje, protože i v gastronomii platí, že se nebojíme riskovat.
Jídlo jako socializace, ale v byznysu
A teď, pojďme se dostat k tomu nejdůležitějšímu – jídlo není jen o chuti, je to také o spolushodnocení. Snídaně s kamarády oznámila nástup nové generace společenského interakčního medium – jídlo se stalo jevištěm, kde se odehrává velké drama moderního života. Co bylo kdysi obyčejné, dnes v sobě má potenciál vybudovat vzájemné vztahy. Jídlo se stalo tématem, o kterém se diskutuje jako o aktuálním politickém skandálu.
V kulinářské kultuře se ocitáme v pasti s chutěmi, co nám má naservírovat naše socializace. V prostředí plném složenek, agitace a přetvářek se snažíme živit nejen tělo, ale i naše ego. Bumburáce, co objednávají drahé víno vedle levného sushi, jsou novou třídou, která je spojena především sdílením fotek jídla. Jídlo jako součást identity – ano, to je téma, kterému rozumíme. A pokud jsme v tom všem zapomněli, že jídlo je především radost a požitkem, pak to je ta pravá tragédie.
Naše talíře se neustále mění a inovují, stejně jako naše preference. A navzdory zlomu mezi zdravou výživou a experimentálními přístupy se jídlo stává uměním, které si může užít každý. Takže vztyčte ten příbor, udějte si selfie a podělte se s ostatními o své gastronomické dobrodružství, protože v konzumaci jídla je i jakási revoluce. Vždyť jídlo není jen jídlo – je to životní styl.