Když se řekne „jídlo“, většina z nás si okamžitě představí něco k snědku – dobrý burger, sushi na party nebo veganskou alternaci, kterou s radostí do sebe házíte na instagramovém story. Ale co kdybych vám řekl, že v dnešní době jídlo získalo status uměleckého díla? Vzhledem k tomu, jak se kurátorská gastronomie a trendy jídelny dostaly do popředí, je jasné, že náš talíř je teď víc než jen jídelním přístavem. Je to hrací pole pro kreativitu, hub pro socializaci a také nižší level psychoterapie pro všechny, kdo chtějí zapomenout na realitu.

Jídlo jako Instagram celebrity

Pokud si myslíte, že jídlo je jen palivo pro naše tělíčko, tak jste na omylu. Všichni víme, že krásně naaranžované jídlo vyjde na Instagramu líp než selfie s kámošema. Kuchyně se transformovaly na působiště moderních umělců, kde se zelenina stává miniaturizovanou sochou a dezert z umělé hmoty má větší šanci na virálnost než vaše pohodlné kecky. Trendy jídlo dostává nový rozměr, a přestože bramborák vypadá pořád jako bramborák, zasáhnout ho nádechem asijské fúze a posypat jím supr trendy tatarskou omáčku vás katapultuje do světa influencerů.

Věděli jste, že v některých haute cuisine restauracích je jídlo servírováno na glazovaném dřevě a po celém stole je rozpostřeno signované umělecké dílo? Takže pokud máte pocit, že se někdo snaží přebít umění jídlem, máte pravdu. Na co je lepší se dívat, na Monu Lisu nebo na černobílý talířek s polykalátovým řetězcem? Příště, až půjdete na návštěvu do restaurace, zkuste si vzpomenout na tento fakt: ne objednáváte si jídlo, objednáváte si zážitek.

Jídlo jako terapie a sebeprezentace

Kdo by tuhle moderní trendovku neznal? Když není čas na meditaci, občas se musíte dostat do svých emocí jinak. A co je lepší cesta než přes skvělou večeři s přáteli? V těch nejlepších bistrech našich měst se soused ve frontě za vámi snaží na vás udělat dojem nejen tím, že objednává tofuburger, ale také tím, jak moc ví o tom, jak se dělá vlastní kombucha. Není to jen o tom, co jíte, je to také o tom, koho potkáváte a co říkáte.

Dneska už neexistuje špatné jídlo, existuje jen špatně prezentované jídlo. Takže, pokud se vám náhodou stane, že zkonzumujete pizzu v krabici s paštikou místo vysoce kvalitního bistra, nezapomeňte tu osobní krizi proměnit na historku pro kamarády. Měli bychom také zmínit, že některé restaurace začaly prodávat „srdce“, což jsou slané sendviče ve tvaru srdce, a je to daleko víc o marketingu než o původním záměru. Takže se nebojte si trochu přidat, ať už jde o náplň, nebo o příběh.

Každé jídlo, které ochutnáte, nese vzpomínku, což je pravda! Ať už je to chuť čerstvě pečeného chleba nebo aroma grilované zeleniny, jídlo nás spojuje s momenty, které bychom jinak zapomněli. Takže si užijte každé sousto, dokud máte možnost, a vnímejte, že nejde pouze o uspokojení hladu, ale o vychutnání si života ve všech jeho chutích a texturách. A příště, až budete sledovat instagramové foodies, pamatujte, že jíte téměř stejně jako žijete; s vášní a radostí!

Tvorba webových stránek: Webklient