V dnešní rychlé době, kdy každý prahne po dokonalém selfíčku a chvílích, které mohou poslat na Instagram, se jídlo transformovalo z pouhé nutnosti na vrcholné umění a životní styl. Pokud jste si ještě nezamilovali blondýrku s avokádem, pak je na čase vám ukázat, že snídaně může být nejen chutná, ale i vizuální pastva pro oči. Proč si jen vychutnávat jídlo, když můžete mít tisíce followerů, kteří vám zběsile závidí?
Dnes už nestačí, aby vaše káva měla dokonalou pěnu. Musí mít i atraktivní název, jako „Café de Chai Latte Royale“, abyste ho vůbec mohli považovat za něco víc než jen vřed na vaší gastro-mapě. Jasně, znějí vám slova jako „foodie“ nebo „gastroblogger“ jakoby spletli něco v kávovarovém cyklu, ale tady vládne jiný svět. Zjistili jste, že ve světě deseti tisíc filtrů může i obyčejná zelenina vypadat jako touha, co k vám volá z Instagramu? Rádi byste se s ní vyfotili, než ji pokropíte balsamikem?
Street food jako umělecké dílo
Street food, ten úderný mix chutí, aromat a super cool stylu života, se stal nejen hnacím motorem gastro revoluce, ale i místem, kde se lidé cítí jako v nebi. Nebudete věřit, jaká kouzla se dějí na parkovištích, kde se grilují hovězí burgerové patty. Slaďoučký karamelizovaný céder se setkává s karamelovými vločkami, zatímco ty se pokoušíš dostat do selfie rámu s tvůj masivní burrito, co by nakrmil celou Avenger squad. Cítíš, že ti gastronomické potěšení bublá v žilách, když tu bouři chutí dostaneš v papírovém obalu. Ale pozor! Kdo se nebojí experimentovat, nikdy nezapomene na ten okamžik, kdy mu do ucha zašepká kousek grilované kukuřice: “Jsi na správném místě.”
Zajímavostí je, že v Japonsku se street food stal součástí oslav a festivalů, které se konají po celém roce. Tady je to jiné. Je to zážitková gastronomie, kde si zrovna vybíráte ze stánku, který má na sobě obrovský neonový nápis “provokativní kousky z mraženého moře” – a v tu chvíli se vaše chuťové pohárky odtrhnou pod zátěží očekávání nehorázně dobrého jídla. Všichni víme, že jídlo spojuje, a tak se vedle vás posadí další yuppie, který se nebojí sdílet tipy na to nejlepší místo, kde jsou ty nejlepší nudle, a vy víte, že jste tentokrát udělali skvělou investici.
Na vlně trendů
Trendová jídla se stávají součástí našeho života doslovně i obrazně. Díky fenoménu „food porn“ je každé jídlo na sociálních sítích chyceno v tom nejlepším světle, doslova můžete mít na talíři umění. Ale co když vám řeknu, že trendem bude nejen vylepšené jídlo, nýbrž i jídlo, které se shoduje s vaším životním stylem? Chcete strávit víkend s holčičkami u bio, raw a vegan food, nebo blbnout s burgerem v ruce na festivalu? Přiznejte se, kam s tím dneska míříme… Kde jindy byste mohli potkat víc trendových yuppies než na nějakém fancy food festivalu, kde si připadáte jako na přehlídce módy?
S takovým novým pohledem na jídlo není divu, že se mnozí lidé stávají vášnivými „kuchaři“. Ať už se snažíte napodobit slavného šéfkuchaře, nebo nakupujete ve světě online s celou arzenálem kuchyňských spotřebičů, víte, že „jak to udělat“ je důležitější než samotné ingredience. V šumícím moderním světě se o dobrém jídle často rozhoduje v emocích, přeji vám, abyste byli na této cestě šťastní a nestrávili víc času vytvářením kryptických potravinových zážitků, než samotným užíváním chutí.
Žít naplno, užívat si dobrého jídla a zároveň si uchovat autenticitu ve světě plném insta-gastronomie je těžké, ale když se pokusíte o něco nového, ať už v kuchyni nebo na talíři, dostanete se k jádru toho, co vlastně znamená být na vlně jídla v dnešní době. Možná zjistíte, že to není jen o jídle – je to o příbězích, které si neseme v srdci a na talíři.