Jídlo není jen palivo pro naše tělo, je to také forma vyjádření, kultura a někdy i značná porce senzace. V dnešní době, kdy se na Instagramu honí fotky dekadentních pokrmů, které v obchodech přežívají déle než průměrná Penny, se z jídla stává jakási pokřivená forma umění. Místo toho, abychom si užívali chutě, díváme se na talíře jako na příležitost k získání „like“ na sociálních sítích. A tak tu máme moderní gory, které se na své talíře dívají víc jako na plátna než na jídlo. Není divu, že se tolik lidí věnuje vaření s takovou oddaností, jako by se chystali na výstavu v MoMA.

Když se podíváme na jídlo z uměleckého hlediska, musíme uznat, že v gastronomii existuje neuvěřitelné množství různých stylů a technik. Například, víte, že sushi byl původně způsob, jak uchovat ryby? Ano, správně, dnešní trendy sushi rolky s avokádem a krabími tyčinkami jsou daleko od svých slavných předchůdců, které si lidé podávali v rýži bydlící na vrcholku pijáku. Tak se z na první pohled banálního jídla stala řemeslná specialita, a tak se i malování talířem a plátno staly synonymy pro kreativitu, která dokáže vzít dech.

Jídlo bez hranic a předsudků

Nemusíme se však omezovat pouze na tradiční kuchyně. Právě naopak. Víc než kdy jindy se ti fašisti v kuchyni, co mají jasno jen v tom, co by měli jíst, rozplývají v chaosu moderní gastronomie. Pokrmy z různých koutů světa se mísí a mísí, jako když vám DJ na place vsune do uší remix vašich oblíbených pecek. Biryani vedle jarních závitků? Proč ne! Tofu v neapolské pizze? Proč ne, když si to užíváte? V dnešní doby je důležité mít otevřenou mysl a chuť zkoušet nové kombinace, a to platí nejen při vaření, ale i v životě celkově.

Nejsme žádní old-fashioned křupani. Boomerům rádi krásně vyprávíme, že skvělá kuchyně se může stát zásadním momentem pro generaci, která vyměnila mainstream za chutě a zážitky. „Carpe diem“ jsme nahradili „carpe gastronomicum“. Chcete-li si užít život naplno, tak vaše talíře potřebují být vyplněné nejen jídlem, ale i příběhy, kulturou a emocemi. Když dostanete na stůl misku rýže, nemyslete na úkoly v práci, raději si představte, jak se vařená rýže houpá z prstů místního farmáře v Thajsku.

Maso, zelenina a vzduch plný inspirace

V každém jídle se skrývá příběh a počátek něčeho magického. Možná vás překvapí, že i prosté pokrmy mohou být daleko vážnější záležitostí než se zdají. Umělé barvy, předražené ingredience a pozlátko kolem vás balkon do restaurace nemusí být nutně zárukou dobrého zážitku. Naopak, občas je ta nejlepší volba prostá: čerstvé suroviny, které nemají zapotřebí žádného showmanství. Nezapomínejte, že chutě, které nazýváme „autentické“, jsou jen ochutnávkami historie, kterou nám dala na stříbrném podnose příroda.

Jakmile rozbalíte svá křupavá křídla a doplníte je nějakým osvěžujícím nápojem, chápete, že všechno se dá zvládnout s dobrou náladou. Humor je konečně kořením života a že nepříjemné situace a přeplněné stoly by měly být brány s úsměvem. Proto se na chvíli zastavte, užívejte si jídlo na plný talíř a nezapomeňte, že dnešní večer je dnes. Tak na zdraví!

Tvorba webových stránek: Webklient