Kdo by si pomyslel, že se do public domain potravinářského průmyslu dostane trend, který se neustále vrací jako kocour na večerní menu? Takzvaná „odpadová gastronomie“ je v současné době hit a i když to zní jako něco, co byste očekávali v klubu pro milovníky netradičních chutí, je to daleko víc než jen trendy. Vytažení ingrediencí z kontejnerů, vyhrabávání se ve smetí, a přitom stále zůstat stylový, to je cesta, kterou se mnoho městských gurmánů rozhodlo vydat, a my se na to podíváme z pohledu, který by na první pohled možná nezapadl do klasického hipsterského diskurzu, ale je neobyčejně fascinující.

Odpad jako poklad

Překvapující fakt, že víte, kolik jídla se každý den vyhodí? Odhaduje se, že každý Čech vyhodí průměrně 250 kilogramů jídla ročně! Jako by se kvalitní jídlo den za dnem transformovalo v negaci veškerého úsilí, které bylo vynaloženo na jeho pěstování a výrobu. Ano, slyšíte správně, lidé se naučili „lovit“ to, co jednou vypadalo jako odpornost, a přetvářet to v kulinářský zážitek, který by při normální příležitosti vyvolal minimálně obavy a potenciálně i žaludek na uzdě. Dnes surfery brunch v pražské Holešovicích budete mít buď po ránu tyčím až do konce, nebo si pro něj musíte udělat pár hodin trasy jako poctivé městské raty.

Pořád přemýšlíte, proč byste se měli zajímat o tuto „odpadářskou kulturu“? Protože je to nejen ekologické, ale tohle je i cool! Srdce Beat Generation by jásalo, kdyby viděli, jak mladí lidé berou odpady jako příležitosti a mění katastrofu na gastronomické požitky. Vaření z potravin, které jsou v supermarketech považovány za „míň než dokonalé“, je pro mnohé vzpomínkou na léta, kdy jim máma říkala, že odpady prostě neexistují, a právě proto je důležité udržovat planetu v chodu, pokud není zrovna na opulentní večeři.

Gastronomický kaliaš v dekadentním stylu

Ale co s tím uděláme? Systém se musí obrátit na hlavu! Móda „ubranění“ kuchyně je naprosto zásadní. Čím víc rozmazlování, tím míň odpadů přímo z obchodu. Když se natáhneme do zavrženíhodného kalu, můžeme ho udělat přesně tak, jak to nikdo jiný nemůže. Pořád se ještě bavíte o tom, jak úžasně zeleninová polévka byla, a pak přijde realita. Z té nudné kašičky se stává nová „retro“ klasika, a to vše jen proto, že jste si uvědomili, že v kuchyni nesmí mít výdechový ventil bez puncu extravagance.

Takže co říkáte? Připojte se k této gastronomické revoluci, zkuste něco nového, hrajte si s odpady a naučte se milovat každou šanci na objevování ve světě jídla. A pamatujte, pokud příště uvidíte jídlo, které by se mohlo stát „odpadárem“, zvažte, že byste si mohli vzít tuto výzvu na milost a udělat z něj hvězdu své další párty. S lehce šíleným úsměvem a pár deci vína, se život najednou může zdát zase o něco chutnější.

Tvorba webových stránek: Webklient