V dnešní době, kdy se trend povalování na gauči a konzumace instantního jídla dostal do legendární sféry, se stále najdou tací, kteří si dopřejí víc, než jen přepnutou televizi a pizzu z mražáku. Na gastronomické mapě se objevují nové směry a chutě, které lákají nejen labužníky, ale i ty, kteří se s foodie kultem nechtějí omezovat. Co tedy máme v nabídce, proč by nás to mělo zajímat a kde se vlastně vzaly ty podivné názvy jídel, které zní jako by je vymysleli na večírku se spoustou pervitinu?
Street food: Jídlo na snídani, oběd i večeři
V posledních letech jsme byli svědky explozivního vzestupu street foodu, a to nejen ve velkých městech, ale dokonce i v malých zapadlých vesničkách, kde se najednou začali objevovat food trucky a stánky se zmrzlinou veganskou a bezlaktózovou. Ten, kdo si myslí, že dříve chtěl pro slíbené jídlo, stačilo jen skočit na poštu, je asi fakt naroubovaný na své místo doma. Moderní gurmáni trávili večery procházením pouličních trhů, ochutnáváním všemožných dobrot, které slibovaly dobrou náladu a blízkost k extrémně hotovým omáčkám.
Možná nejzábavnějším trendem je přetváření tradičních jídel do moderní podoby, kde špagety se zásadně podávají ve stylu sushi, zatímco burgr zabírá místo burger počítačového programu. Taková hybridní vaření vyvolává otázku, co se vůbec stane s klasickými recepty. A víte co? Méně přemýšlení, více žvýkání! Neboť, ačkoliv se zdá, že gastronomická scéna prochází dosti chaotickou metamorfózou, pravdou je, že jen máloco dokáže lidi sjednotit tak rychle jako dobré jídlo z rozbořeného stánku a jiskra v očích při jeho konzumaci.
Nejen krásné talíře, ale i podivuhodné chutě
Určitě jste slyšeli o pojmech jako „umění talíře“ nebo „jídlo jako umění“, což by mělo zaručit, že dáte nažrat svým chuťovým pohárkům i očím. Instagram je plný fotek s elegantními pokrmy, které vypadají jako hotové mistrovské dílo. Ovšem neměli bychom se zapomínat bavit, být kreativní a občas si prostě říct „**hezký, ale co v tom sakra je?**“ Vždyť proč si k jídlu přidávat zbytečné bolesti hlavy? Vyzkoušejte radši fusion kombinace a nechte svoji duplicitní osobnost vyvstávat s každým soustem.
Zajímavostí je, že průměrný Čech a Češka svým jazykem zcela popřeli zažitý slovník „chutí“. Báječné je, že milují pálivé pokrmy více než kdy jindy. Jak moc pálivá omáčka je „pálivá“? Důležité je, že se to sní a dobře doprovodí s nějakým pivem. Ať už se rozhodnete pro hot wings nebo jinou chuťovku, až se vám to spojí v ústech, zapomeňte na veškerá omezení a vydejte se na voňavou cestu za novými zážitky.
Příběh za jedem jídlem
Je sranda, že jídlo je často více než jen palivo pro naše tělo; je to trasa, po které kráčíme českou historií. Tradičními pokrmy jako svíčková nebo knedlo vepřo zelo naplňujeme rodinné bublinky scházení se a vzpomínání na okamžiky, kdy se smích mísil s vůní vaření. Stejně jako náš jazyk, jídlo se také proměňuje; inspirace ze světa, provozování odvážných technik a tradování unikátních receptů mezi generacemi posouvá gastronomy stále kupředu.
A proč si to neúnosně užívat? Sledujte trendy a buďte součástí této gastronomické revoluce! Čím víc se budete snažit experimentovat, tím více porozumíte, co vám doopravdy chutná – a to je fakt ceněný úspěch. Tak se nebojte uchopit to vidličkou a do jídla se vrhnout, jako byste právě objevili nový druh senzace. Bez ohledu na to, co si lidé říkají, nezapomeňte, že ve světě jídla se hranice neustále posouvají a vy máte možnost být součástí této fantastické kulinářské jízdy!