Když se řekne jídlo, většina z nás si představí klidné hodování, grilování s přáteli nebo výlet do oblíbené restaurace. Ale co kdybych vám řekl, že jídlo může být víc než jen palivo pro tělo? Může být protestem, uměním a dokonce i zážitkem, ze kterého vám spadne brada. V dnešním článu se ponoříme do světa gastronomie a zjistíme, jak se z nudných krabic s jídlem stává revoluční prožitek, který může zvrátit váš pohled na jídlo úplně naruby. Ny všechnu tu špínu si můžete vymazat ze svých talířů, protože jsme tu, abychom vás zavedli na cestu po kulinářských vrcholcích.
Jídlo jako forma umění
Přichází vám na mysl průměrné jídlo, které jste měli na poslední schůzce? Věřte mi, že gastronomičtí umělci vzali kuchyni tak vážně, že dokonce začali manipulovat s různými komponenty jako s štětci na plátnech. Všichni víme, že jídlo má také vizuální stránku, ale co když vám povím, že existují lidé, kteří své talíře přetvářejí na umělecká díla? Místo obyčejné jídlenky vám naservírují menu, které by se dalo vystavit v Metropolitním muzeu. Na Instagramu pak pochlubí své výtvory jakoby byli Picasso v zástěře.
A pozor, co s tím souvisí – průměrná drůbež na talíře má většinou pověst otloukánka. Ale kuchaři dneška si to nenechávají líbit a snaží se jí vdechnout nový život. Například, slyšeli jste o technice sous-vide? Teplota 63 stupňů Celsia zní jako scéna z hororového filmu, ale ve světě gastronomie to znamená, že maso bude tak šťavnaté, že nebudete vědět, co dřív. Kdo by si pomyslel, že kuře se dá připravit tak, abyste měli chuť vykřiknout u stolu – „Kdo mi to udělal?“
Jídlo jako protest a společenský komentář
V poslední době se jídlo stalo také politickým vyjádřením. Ať už je to ruské zakázané jídlo, nebo mexické street food, kuchaři se nebojí vyjádřit svůj názor na sociální problémy pomocí talíře. Když se najdete na gastronomickém festivalu, nikdy nevíte, kdy se potkáte s veganským burgerem, který vyhrazuje předsedovi státu místo u stolu. Jedině jídlo dokáže shrnout emoce, hnus a radost na malém kousku chleba.
Sociální média pak pomohla vystupňovat tento trend. Kdo by mohl zapomenout na viralitu, když některý z food blogerů narazí na jídlo, které vypadá tak dobře, že ho musíte zveřejnit, i když ho nemůžete ukousnout? Mladí lidé se spojí na Instagramu v tzv. “food wars”, kde si vzájemně ukazují, kdo vykouzlil efektivnější “foodstyling” a výkon je dost často větší než u Katja Kabanova při představení. Ale co je na tom vlastně důležité? Že jste v té správné firmě, s těmi správnými kousky jídla a story, které jim dává duši.
Na kuchyňském poli se čím dál víc experimentuje, a to mě baví. Jsme moderní lidé, kteří chtějí víc než jen nutriční hodnoty. Všichni ti, kteří stále myslí na saláty jako na omáčení salátu, mají letos šanci zkusit něco nového – stačí vyrazit na street food festival s přáteli. Když zavaříte do kvasnic sluny a zakláníte se k hromadě voňavého jídla, nemůžete si nevšimnout, že na vašem stole a v okolí se stává gastronomická revoluce.
Tak si dejte pozor na revoluci v jídle. Kdo ví, co vás potká příště? Možná vás někdo ukecá, abyste ochutnali insect protein burger, nebo nějakou jinou moderní lahůdku, která vás přivede k záchvatům smíchu a zároveň zamyšlení nad tím, co se s naším talířem stalo. Žijte jako yuppie, užívejte si jako carpe diem a nezapomeňte – vaření dnes není jen o kuchtění, ale o tom, jak vyvolat emoce.