Představte si víkendové odpočívání, kdy vám místo fetovaných hamburgerů a nudných piv zamává sklenice s koktejlem v odstínech duhy přímo pod nosem. V posledních letech se totiž barmani metamorfovali v gastronomické ikony, které vládnou nejen v oboru alkoholu, ale i v asijské kuchyni, mezitím spacifikují naše mlsné jazýčky. Tímto článkem se ponoříme do fascinujícího světa mixologie, kde je každá sklenice nejen nápojem, ale skutečným uměleckým dílem, které dokáže zamavat s našimi chutěmi.
Umění dobře míchat
To, co dříve bylo v českých hospodách považováno za jednoduchou činnost, získalo na prestiži. Dnes se barmanům dostává uznání obdobně jako kuchařům, a to nejen skrze bílé plátno, ale i díky schopnosti uchopit své ingredience se stejnou vášní. Čekali byste třeba, že v Bostonu se koná soutěž „Cocktail World Cup“, kde se točí míchačky jako na filmovém place? Ti nejlepší si odnášejí nejen trofeje, ale i nabídku pozvánek do gastronomické scény na celém světě. Je to místo, kde se objevují nová jména a trendy, a co víc, kde se potkávají láska k alkoholu s láskou k jídlu.
Vědci dokonce tvrdí, že pokud se napijete šampaňského ze sklenice ve tvaru tulipánu, obsah alkoholu vám v těle vydrží déle. Buďte proto matematiky a vzpomeňte si na to, až se na vás barman podívá tím svým znuděným pohledem a nabídne vám ten trapný plastový pohárek. Raději mu ukažte, co je fór, a ptejte se po tom pravém „kamarádeském“ nápoji. Nezapomeňte si taky nechat poradit od barmana, co jde právě do módy, třeba o „smoked old fashioned“, což je starý dobrý nápoj, ale s twistem, za kterým se točí hlavy nejen starších ročníků.
Kde si zajít na drink, když už jste hrdinou konce týdne
Barmani, jako celebrity, se co chvíli přesouvají z jedné cool havěti do druhé a my, chudáci, musíme běhat za nimi jako za nějakými hipsterskými bohy. V tomto kolotoči trendy barů už většina lidí ví, že dobří barmani míchají víc než vůbec některý Michelin hvězdou oceněný kuchař. Ba co víc, v České republice se začínají klanět pokrmy orientální kuchyně, přičemž se champagne a saké stávají běžnou součástí večírků.
A co s takovou sushi rolí, když ji odvážně zapijete mojitem? Berete si na sebe kousek světa, kde bezstarostnost stíráme s fantazií. V současnosti ani to nemusí být drahá záležitost – uvědomte si, že střednědobá investice do gastronomického zážitku ve formě drinku, který pravděpodobně ani nedáte zpátky, se může proměnit v momenty, na které nezapomenete.
Ještě pak, když vám ráno v kavárně vypláchnou hlavu ledovým pressíčkem, abyste se nakopli do dalšího produktivního dne. V takovém případě se můžete schoulit do křesla a na chvilku se zasněnit, jak se lehce propadáte do gastronomického nebe, zatímco se na vás dívá ten barman-kouzelník a vy si jen říkáte: „Pánové, tady se opravdu míchá s láskou.“
Síla barmanů se ukrývá v tom, že jsou schopni nás vtáhnout do fenomenálního gastronomického dobrodružství, jehož prostředkem je sklenice – malý tunel do jiného světa. Tak si dejte drink, užívejte života a nezapomeňte, že barmani jsou novodobí alchymisté, kteří pro nás míchají lahev s příběhy a vzpomínkami.