V dnešním světě, kde káva není jen nápoj, ale celá filozofie, se zdá, že být baristou je nové povolání snů. S každým úsměvem za kávovar, se dává na odiv umění latte art a k tomu se přidává obrovský zlatý náramek na ruce, podobající se srdci z kvalitního espresso stroje. Zatímco paradoxně v dodávkách za rohem se prodává instantní energetický nápoj, což je úplně jiný level elegance. Naše společnost je fascinována baristy, ale proč je v našem kolektivním podvědomí zařazujeme mezi moderní kultovní postavy? Toto tajemství se pokusíme rozklíčovat blíže.
Barista jako superstar na ulicích města
Možná jste si všimli, že žijeme v době, kdy Instagram je novým bulvárem a kávu si objednáváme častěji, než se narodili naši rodiče. Všechno to začalo, když se barista, místo aby byl jen chlapík s bílinkou, konečně dostal do hledáčku našich srdcí. Teď už nečteme jenom noviny, abychom zjistili, kdo se zrovna rozvádí, ale sledovali jsme, co náš oblíbený “kávař” snědl včera večer na večeři se svou stážistkou! Věděli jste, že barista, který umí vytvořit dokonalé latte, může vydělat několikrát víc než většina absolventů vysokých škol? To byste si opravdu na kávě k smíchu nepomysleli!
Je evidentní, že baristé mají své „fandy“, a nejen kvůli svým dovednostem, ale také díky svému stylu. Přirozeně zaávistí za barem nemají daleko k minimalistickému dress code, což je kombinace vintage triček a bot, které na sobě mají víc natržených otvorů než stehna po běhu. Café se stalo novým srdcem komunity a místečkem, kde se generační názorové rozdíly rozplývají ve vzduchu plném kávy a hysterického smíchu.
Humor, který už ale nikdo neslyší
Kdo by to před deseti lety řekl, že šálek kávy bude mít takovou moc? Když se uklidíme do křesel s našimi „znalci“ brew metody, vzpomínáme, že jsme kdysi za „dobrou“ kávu považovali kávu z automatu. Dneska už je ale dávno jinak, a pokud někdo zmíní Nescafé, dostane se mu pohledu, jako by mu uletěla včelka ze sladkého města. Ať už dáváš přednost černému, třetímu nebo pátému… Omlouvám se! Skoro jsem zapomněl na avokádové toasty. Takže vzít si „ráno s avokádem“ u ráno podstrčku starejch otců, to je jako nechat si šlápnout na nohu na náměstí.
Pro mnohé baristy to znamená žít v neustálém stresu z očekávání. Musíte být cool, musíte být nám všem blízcí, ale současně si udržet určitou vzdálenost, aby vás jako kávový guru poprali. Na konci dne, jsou to ale prostě obyčejní lidi, co potřebují zaplatit nájem, stejně jako my všichni. V sekci „co dnesva narvat do slepého stvoření,“ zjistíme, že umění není schopnost vrátit se domů s úsměvem, ale spíše s krabičkou z lahůdek a s příběhem o tom, jak jsi včera zkusil skončit v tištěné edici svého oblíbeného fanzinu.
Tak si to shrňme. Barista je tady a přichází vstříc naší touze po lepším životě. Zatímco my stále žijeme ve světě fláknutého rychlového jídla a instantních snídaní, oni suverénně plní svá kávová srdce s uměním a atmosférou. Otevřete oči, sedněte si do křesla u svého oblíbeného podniku a vezměte si šálek toho luxusu, který nemá zdaleka nic společného s hodnocením na Google. Měli bychom být šťastní, že alespoň nějaká profese se dostala na stupínek marnivosti!