Perex: Káva. Ten magický elixír, který nám ráno zvedá víčka a dává nám pocit, že jsme schopni vyřešit i tu nejtěžší životní zkoušku, jako je zapamatování si jména nového kolegy. V dnešním článku se podíváme na to, jaký vliv má tento hnědý nápoj na naše životy, od vyladěných kaváren s hipsterským šarmem po víkendové brunchové seance, kde se debatuje o všem a o ničem s kávou v ruce a přáteli po boku.
Kvěci z kávových zrn, aneb jak jsme se z kávobijců proměnili na kávomilce
Dávno jsou pryč doby, kdy káva sloužila pouze k útěše unavených studentů během zkouškového obdobím. Dneska se s ní všichni pajdáme po snídani jako s nejlepším kámošem, i když si málokdo uvědomuje, jak daleko od této chuti jsme se dostali. Víte, že na kávu je při přípravě espresso potřeba správné množství tlaku? Když se správně udělá, můžete pocítit, jak se vaše tělo zaplňuje energizujícími látkami téměř okamžitě. A pokud si myslíte, že espresso je jen taková rychlovka, zkuste si na něj vytvořit páku sami – muž a káva, to je jako žena a čokoláda, ale o dost náročnější.
Tím, že si s každým šálkem připadáme jako kavární „gurmáni“, jsme v posledních letech pozorovali ve světě kafe revoluci. Naše oblíbené aroma a chuť prostupuje všemi myslitelnými trendy, od „třetí vlny kávy“ po specializované kávové festivaly. A jasně, mluvte s někým o latte artu, a dostanete se do diskuse, která by mohla trvat celou noc. Zatožení pěny na latte je umění, které se vyrovná tomu, co vidíte v galeriích – osobně si myslím, že je to dokonalá kombinace estetiky a chuti, což poslední dobou dost chybí, když se podíváme na naše sociální sítě.
Vůně domova, která vypadá jako káva s pyžamem a papučemi
Jako by nestačilo, že se během víkendového rituálu s kávou přetahujeme o srdeční záležitost s našimi oblíbenými hrníčky, pozorujeme tento rituál i s našimi zvířecími parťáky. Pes sedí u nohou, kočka krouží kolem stolu a ptá se, kam se ztratila vaše pozornost. Ať už sedíte na terase nebo v obýváku, vůně čerstvě připravené kávy doopravdy dává jiný rozměr jakémukoli úkolu. Na dlouhé diskuze o všem a o ničem tak už máme vlastní péči – oblíbenou kávu, huňaté oblečení a kopu nezbytných políbení na myšlenku, že „kdo nemá kávu, ten nemá nic“.
Ale buďme upřímní, s porstem na jazyku – jediný moment, kdy je káva špatná, je, když ji nemáte. Když se probudíte do kocoviny a zjistíte, že skvělý podnik, na který se celé ráno těšíte, je v pondělí zavřený. To je chvíle, kdy je třeba oprášit své baristické dovednosti a experimentovat s instantním kávovým práškem. Jak se říká, s trochou štěstí a kapkou kreativnosti můžete ze stavu bez kávy udělat výzvu, ale to je spíše umění přežití než úspěšný gastronomický počin.
Nyní si neodkládejte svůj šálek a neberte si o víkendu právo snídat s bagel s kávou v ruce. Když se nad tím zamyslíte, káva už dávno není jen nápojem. Je to otázka stylu, vyjadřujeme s ní naši osobnost a šíříme svoji naštvanost na svět kolem. Tak si dejte double shot, pojďme si užít ten život naplno a říct kávovým „barmanům“, že my jsme ti opravdoví průzkumníci jejich světa!