Když se řekne jídlo, většina z nás si představí buď to otřepané „kde je mé avokádo na toastu“ nebo „kolik variant burgeru už mě ti sviňáci znovu vymysleli“. Jenže chutě dnešní doby jsou mnohem větší ochutnávkou svobody, individuality a nečekaných zážitků, které nás mohou dostat z rutiny každodenního běsnění. Hlavně, když se do toho zapletou trendy, které by nám mohl kdekdo závidět. Tak vezmeme vidličku, nůž a vyrazíme na dalekou gastronomickou cestu.
Jídlo, které vás dostane na vrchol blaha
Zajímavé je, že podle některých výzkumů nemáme v současnosti k jídlu vztah jako k něčemu, co nás nasytí, ale spíše jako k umění. Kolik z vás si už někdy udělalo sushi z jídla objednaného na telefonu? Je to jakási nová forma umění, kde jídlo není jen jídlo, ale příběh. Musíte se prostě vypravovat za něčím, co vás vystřelí na obláčky blaženosti. Jak kdysi pronesl jeden slavný kuchař, “Jídlo musí vyvolávat emoce.” Takže pokud uprostřed bagelů a burgerů ucítíte slabou jiskru, klidně si dejte červený kaviár na ovesných vločkách.
Když už jsme u těch obláčků, co říkáte na neustálé kombinování sladkého a slaného? Jakoby to bůh chtěl zamotat, smíchal vše dohromady a říkal „tady máš lidstvo, rozplýtvej to!“ Chocolate bacon nebo mořské plody zalité karamelovou omáčkou, to už je klasika. A i když si možná myslíte, že se s takovými absurdnostmi setkáte jen na Instagramu ve feedu vašich kámošů, realita je taková, že všechno tohle se už vážně objevuje i na jídelníčcích normálních restaurací. V naší lokalitě to už přestává být jen mobilní aplikací na objednání, ale spíše činnost na úrovni umění.
Gastronomie jízda, která nikdy nekončí
Další výzvou je to, co se děje s tradičními recepty. My, zlatí čtenáři, jsme se naučili, že povýšit starou dobrou segedínskou na gourmet jídlo není velký problém. Stačí trocha inspirace, kousek modrého sýra, a voilà! Můžeme uhánět na Instagram, hosté přicházejí a zázrak je na světě. Kdo by to měl chuť zkusit? Samozřejmě, že vy, vaši oblíbení yuppies, kteří se nebojí experimentovat a na svých talířích si rádi hrají s barvami jako Picasso.
Protože co se vlastně dneski hodnotí jako upscale? Je to mnohem víc, než jen cenné suroviny. Je to o příběhu, o tom, jak vám servírujeme vzpomínky na vinárny uprostřed Itálie s nasládlým vínem, zatímco si v pozadí hrají klasické melodie. A jestliže máte odvahu, prozkoumejte veganské raw sushi. Je to jídlo, které se cítí jako políbení slunce na jazyku. Úplně vás to odpráší z každodenní rutiny a pomůže vám cítit se jako byste žili naplno, zažili něco vzrušujícího, i když něco tak prostého jako sushi.
Můžeme se jen hádat, jak se tahle rozmanitost projevuje na náš organismus. Co je v tom kouzelném hračkářství chutí? Odpověd většinou zní: kulinářská revoluce! Různé kultury, nápady, chutě – to všechno nám dává okno do světa. A tak, pokud se někdy namočíme do sushi zmrzliny, víme, že jsme to alespoň zkusili. Tak se nebojme, otevřme své srdce neznámému a servírujme si vůbec tu nejzajímavější porci života, která je právě tady před námi.