Vaření, to je obor, který si podmanil mnohé z nás, a i když většina populace by raději strčila hlavu do trouby, než by se pokusila udělat něco jedlého, existují i výjimky. Co však dělá vaření tak fascinujícím? Je to umění, věda a v neposlední řadě i životní styl, který vám může ve štěkání v kuchyni otevřít zcela nové obzory. Ano, mluvím o situaci, kdy si místo nudného ramenového základu chopíte surovin a nebudete hledat jen ty instantní pytlíky v supermarketu.
Dostalo se mi do uší, že muži – a vlastně i ženy – si při dnešní rychlosti všeho okolo často volí z pohodlnosti ústup na pole instantních jídel. A teď se podržte, víte, že nejstarší nalezený recept na světe pochází z Mezopotámie a datuje se More než 4000 let před naším letopočtem? No a co, že to byla buřtgulášová polévka, která se tehdy už vařila, to je detail. Každopádně, pokud se snažíte jít s dobou a ne jen bezcílně žvýkat suché nudle, pojďme zkusit uvařit něco, co stojí za to ochutnat.
Vyhoďte instantní nudle do koše a uchopte šéfkuchařskou lásku
Pokud si tedy myslíte, že velkorysost leží jen v rámci pohoštění hostů, mýlíte se. Což takhle vzít si na paškál tu mámu s babičkou doma? Všichni víme, že každý z nás má hlad po tom, co jsme vyrůstali, ale je načase vzít kuchyň do svých rukou. Vaření totiž představuje skvělou příležitost, jak na chvíli vypnout mozek a soustředit se na chuť – i pokud váš pokus o „krájení cibule“ připomínal spíše scény ze slabšího akčního filmu.
Měli byste přímo za experimentem považovat i kombinaci nezvyklých ingrediencí. Třeba co takhle rajčata s ananasem? Ne, nebojte, nemluvíme o nějakém rozvratném experimentu na poli gastronomie, ale o patronizující oslavě chutí! Když se vám podaří najít ten správný poměr, dosáhnete kulinářské nirvány. A možná vás překvapí, kolik chlapů se vlastně ve svých kuchyních umí rpětí. Jídlo se totiž stává víc než jen nutností, je zážitkem, který může rozvibrovat každou buňku vaší existence.
Trendy a funkčnost: Vařte jako profík i doma
A samozřejmě, jak Vám kuchyňská elektronika „usnadňuje“ proces vaření, tak je dobře zvolit i „a-la-no-regrets“ přístup k jídlu. Najděte techniky, které vás baví, a jděte si za svým. Každá úspěšná večeře s přáteli se pak stává vaším záznamem v kuchařském deníku, s úsměvem na tváři. A ti, kdo ví, co dělají s nožem a pánví, ví, že se jim úsměv na tváři zobrazí ještě lépe, když si v ruce zajímavě chopí třeba i avokádo – potenciálně byste jej mohli považovat za národní národní plodinu.
Vaření je především o dobrodružství. Tak zapomeňte na strach z neúspěchu! Zaražené prsty vědět, jak se věci dělají, je nedocenitelná schopnost. Vaši blízcí si zamilují vaše inovativní pokusy a zábava, kterou kolem toho vytvoříte. Tak proč neudělat sobotní večer kulinářskou show, kde místo teplého jídla nakonec uděláte párty z odpadkového koše? Přitom to, co zdánlivě vypadá jako chaos a nepořádek, může být vlastně vaší nejmilejší magií.
Co si budeme povídat, vaření je samo o sobě alchymií, která vám pomůže vymanit se z každodenní rutiny. A že si na stole přistavíte hrnec se zeleninou? Kdo říká, že nejde udělat legrační příběh z každého minutového zpoždění? Inspirujte se tím, co jíte, a neberte se příliš vážně – výsledek pak dokáže být naprosto nečekaný. Tak hurá na kuchyň, ruku na srdce, vždyť o tom všechno je!