Ve světě vína, kde elegantní flétnové sklenice kloužou po stolech s grácií baletky, se skrývá tajemství, které si málokdo z nás dovede představit. Já vím, víno je pro vás jen další způsob, jak ukázat, že i přes vaše čtyřicítky stále víte, jak se bavit. Ale víte co? Na to, abyste uchvátili bar, nemusíte být vinařský znalec, stačí mít pár tipů v rukávu a obrovský kufr se zkušenostmi v pozadí, abyste se nezapletli do klamu, že Bordeaux je skvost jen pro elitu.

Vinařství jako takové se za poslední rok proměnilo. Dnes je na trhu více možností než ever – a kdo by to byl řekl. Vína se prodávají po podivných názvech, které zní jako jména osobností z reality show. Věděli jste, že v USA vyrábějí víno s příchutí slané karamelky? Ve světě vína už se nesezónní kombinace staly trendem. Pomysleli jste si, že si na podobné šílenosti naneštěstí zvyknete? Mýtus o tom, že dobré víno musí být drahé, si ale nedejte vzít. Pevně věřte, že si fantazie na lahve s cenovkami této země dala pořádně na frak.

Co obsahuje víno, abyste ho mohli žít naplno?

Možná vás zajímá, jak správně číst etikety na lahvích. Všechny ty poskromné popisky s odrůdami, regiony a ročníky vám mohou být povědomé, avšak zapomněli jste na jeden zásadní detail – budete potřebovat takzvaný „vínový slovník“. Zde se naučíte terminologii, aby se na vás necítili jako na frajera, co sousedce nosí lahve ze supermarketu. Déšť a slunce, pot a láska, to všechno do příběhu vína patří, a přiznejme si, nikdo při opájení se není sans viny.

Možná vám nepostačí, že víno je výsledkem kombinace klimatických podmínek a poctivé práce vinařů, ale také se dozvíte, že existuje takzvané „terroir“. Tento francouzský výraz označuje, jak různé elementy jako půda, poloha a mikroklima ovlivňují chuť vína. Takže, když se s kamarády sejdete u lahve a někdo začne mluvit o terroir, všichni se můžou tvářit důležitě, i když špatně vína rozplynutá v troud odevzdali bez okolků.

Umění porozumět vínu: pít s požitím

Pojďme si vyjasnit jednu věc, než vyrazíte na lov vín. Když už narazíte na lahev, nezapomeňte na podle vás nahranou frázi: „Ale já nevím, jestli mi bude chutnat.“ Vyhrazte si chvilku na ochutnávku, buďte jako chameleon, co se přizpůsobuje. Ano, mluvíme o ochutnávce, kde budete podléhat všem těm podivným proklamacím, ať už je to tóny černého rybízu, čokolády či lékořice. Proč? Protože slovo „tóny“ byste brzy měli aspoň jednou použít, abyste se mohli tvářit, že víte, o čem mluvíte.

Nakonec je to však o osobním vkusu. Strach z utopení v moři vína je zbytečný. Jděte do toho, experimentujte a objevujte. Místo standardních červených a bílých vín zkuste raději cuvée z méně známého regionu. Vaši přátelé možná nebudou schopni najít své slova nad novým objevem, ale vy toto dobrodružství jistě příjmete jako výzvu.

Podtrženo, sečteno, víno není alespoň do určité míry ryze o chuti, ale hlavně o zážitcích, které sdílíte. Každá sklenka by měla být oslavou života a vzpomínkami na klobásařské dýchánky. Pamatujte, že jak říkali staří mistři, víno by mělo být jako váš styl života – plné překvapení a trochu neposlušné.

Tvorba webových stránek: Webklient