Už jste někdy přemýšleli nad tím, jaké úlety dokáže jídlo zažívat v neustálém koloběhu trendů? V dnešní uspěchané době, kdy nás marketingové kampaně zasypávají novými výmysly, se už sousto ratatouille může proměnit v jídlo, které svádí k revoluci. Ale nevěšte hlavu, pánové! Všechny tyto nové experimenty mají své kouzlo a dokonce i zde můžete nalézt kategorie, které potěší nejen vaše chuťové pohárky, ale i duši.
Nová éra vína: Když cítíte potřebu změnit svůj víkendový ritus
Pamatujete, jak se konzumovalo víno? Kdysi stačilo jen vk loupežnickou igelitku plnou levného červeného, nyní se však za tímto zeleným elixírem skrývá nespočet starotestamentních tradic a vrcholná umění. Moderní vinařství žije doslova na zabijáckém adrenalinu. Vinaři prchá t solí do neznámého a nabízejí bio vína ze zcela neznámých odrůd, jejichž názvy můžete s klidem použít na ulici, aniž byste vzbudili dojem, že vám nějaký učitel literatury zapomněl zaplatit. A víte, co je nejlepší? K těmto skvostům často dostanete racionální alternativy, abyste si to neměli jen tak bez zajímavosti. Jako kdyby bramborové hranolky dostaly jméno „Pommes de Terre au Vin“.
Gastronomický selfie: Chcete být mezi těmi, co vnímají život naplno?
S touto obscesí jídlem, co jíme, nesmí na Instagramu chybět ani selfie s posledním trendy pokrmem. Zvláště v tuto dobu, kdy se nejrůznější instagramové chick a husi snaží dokázat, že jídlo nejen chutná, ale je také mistrovským dílem umění. Každý talíř je jako malba na plátně, hezky aranžovaný, jako by z něj měly za chvíli začít mluvit Michelangelo s Da Vincim. Jen bacha, chlapi! Na některých místech se klidně může stát, že číšník nepodává jídlo, ale rovnou celou výstavu, která vás přesvědčí, že vaše sklenka vína je vlastně symbol i hudební nástroj. Hlavně nemějte strach z kreativity! Představte si, že si místo klasického steakového vyberete steak z květáku – a ejhle, vstupte do světa, kde se vyžaduje víc než prostý palec nahoru.
Trendy alternativeního jídla: Kdo se nebojí, zkusí vše
S přibývajícími možnostmi a chutěmi se na talířích objevují i naprosto neočekávané kombinace. Kdo by si před pár lety pomyslel, že avokádo najde uplatnění ve sladkém dezertu? Avokádový brownie, to už není jen sci-fi, ale gastronomické umění! A pokud jste se někdy ocitli v situaci, kdy vás napadlo zkusit něco z bláznivého spektra veganských alternativ, věřte, že se dostanete na místa, o kterých vaše babička neměla ani tušení, a to ani v těch nejvtipnějších pohádkách. Jídlo už není jen funkce přežití, studený bravčový s knedlíkem, nyní je to zážitek.
Když se podíváte kolem sebe, vidíte, že jídlo se stalo jakýmsi univerzálním jazykem pro všechny generace. Tak si přiznejme, v době, kdy se zabýváme termínem „gastroenterologie“, ve skutečnosti ochutnáváme chuťová dobrodružství, která nás vezmou na surfovací prkno do nových dimenzí. Každý kousek na talíři nás oslovuje víc než pouhé kalorie a vybraná surovina – jedno sousto uspokojí naše touhy po inovacích a nespoutané radosti ze života. Ať už jste yuppie, boomer, nebo carpe diem hrdina, vzdejte hold jídlu, které vám dává pocit, že jste víc než jen pohyblivý robot s rutinními povinnostmi. Otevíráte se novým cílům, novým kombinacím a vlastně i novým požehnáním. Určitě nemůžete minout!