Když se podíváme na moderní jídelní scénu, je téměř nemožné obejít se bez jevů, které bychom mohli nazvat „uměním v jídle“. Mileniálové a generace Z se vrhají do experimentování s potravinami, přičemž klasikou už dávno opovrhují. Kdo by se zdržoval s těstovinami v rajčatové omáčce, když můžete mít burger s čokoládovou polevou, že? Fast food se změnil v gastronomické hřiště, kde se pravidla hrají jako na rychlém dostihovém závodišti. A přitom je příběh o tom, jak jsme se dostali k tomuto kulinářskému bláznovství, plný nečekaných zvratů.

Od hamburgeru po kale smoothie

Víte, že přibližně 80 % lidí neví, co je kale? Tento zelený listový zázrak, který se objevuje v mnoha pokrmech a smoothie, se na Instagramu skloňuje jako superpotravina. Je to však paradox – zatímco chvilkově okouzluje náš zrak na sociálních sítích, na talíři většiny z nás se drobí jako sen o víkendu stráveném na pláži. Můžete být pyšní na to, že jíte zdravě, ale když vám v restauraci přistane před nosem pokrm, který vypadá jako by byl odveden z privátní laboratoře pro mutantní superfoods, je těžké se nevysmívat.

S přibývajícími trendy, jako je takzvané „konopné koření“ nebo „bezlepková čokoláda“, musí kuchaři čelit výzvám, jak se transformovat přímo v umělce. Nezaujme vás už jídlo, které nezdobí šest barevných omáček a neskrývá se v obřím talíři, z něhož by samotná Mona Lisa žárlila. Je to závod v absurditě, kde se odborníci snaží překonat sami sebe, a pokud se to podobá umění, tím lépe. Přesně tak vznikají memy, které obletí internet.

Když se z jídla stane fenomén

Z jakého důvodu se nikdo nezapomíná zmínit o tom, že gastronomická revoluce, kterou vede Instagram, je také jedním z nejpodivnějších marketingových triků? Na vrcholu se nachází „food porn“, což je klasická ilustrace jídla v pózách, které stavějí do pozadí vaše oblíbené celebrity. Ano, budu se to snažit zhrnout: je to tak silné, že o tom můžete psát básně. Kdo by odolal burgeru, který nevypadá jako burger, ale jako umělecké dílo, které sneslo déšť barev z palety Picassovy?

Naštěstí se tímto stylem stravování zabývají i ti, kteří mají původní starosti. I když vzdávám hold podivnostem na talíři, je tu otázka, co naše tělo mezi tím říká? Takže zatímco se v přední linii nachází burger s křupavým slaninovým závojem a guacamole doplněným zlatými flitry, vzadu se skrývají držící šedivé bublinky nadváhy a výčitky svědomí. Je to těžký tanec mezi chutí a zdravím, kdy vítězí ten, který si příjdou dřív vyfotit „insignii večera“.

S novou generací jídla přichází i blbinky. Odborníci říkají, že je to vlastně jako kdyby si kuchaři navlékli superhrdinské kostýmy. A co je nejlepší? Vy, generace „nechci být dospělý, dokud to nemusím“, z vás leze neuvěřitelný pokrok ve znevažování triviálních kulinářských tradic. Udržujte to ale dloooouhou chvíli, protože když se nebudete dostatečně rozmazlovat, může se to rychle proměnit ve fast food katastrofu.

Odpověď na otázku, co vlastně jíst, je tedy: Nebojte se experimentovat, ale nezapomeňte, že i ta nejucelenější imaginární lahůdka má svou cenu. Když se příště podíváte na menu ve vašem oblíbeném podniku, vzpomeňte si, že gastronomická revoluce může vypadat jako cirkus, ale vždycky by měla mít i místo pro skromný dobrotu, která pošle všechny trendy k šípku. Navíc, jestli vám někdo nabídne burger se zlatou polevou, nedovolte mu utéct s vaší bankovní kartou!

Tvorba webových stránek: Webklient