Všichni víme, že jídlo není jen potřeba, ale také umění, a čím novější restaurace v oblíbené ulici, tím víc ze sebe můžete udělat fajnšmekra. Dnešní snídaně se už nepodává v pyžamu, ale jako Instagramový post, hergot. A pokud si myslíte, že příprava takových „food porn“ záběrů je malá věda, mýlíte se. Pro některé z nás je jídlo víc než jen pokrm, je to kouzelný rituál, kterým si vydobijete místo na slunci. A teď si představte, že máte na talíři trávu, kterou byste normálně pohladili jako domácího mazlíčka.

Jaký je twist na burgerový fenomén?

V minulosti jste si ve fast foodu objednali „jedno s hranolkama“. Dnes je burger víc než jen kus masa a pečivo, stává se samostatným uměleckým dílem. Existují místa, kde si vychutnáte burger z hovězího masa krmeného trávou, jehož chuť je vylepšena infuzí z uzeného salsy. Představte si, že si objednáte burger, za jehož cenou byste si mohli pořídit lístek na celý víkend na drahé wellness. Ale co, když vám prozradím, že k burgeru se přidává i mikroby? No jasně, moderní gastronomie povyšuje váš burger na biologickou bombu. Vysoký obsah probiotik prý zajišťuje dokonalé trávení. Takže místo „Hele, co děláš o víkendu?“ se můžete ptát, jestli má vaše burger houbová směs tu správnou „kyselost“.

Desert jako božský zázrak

Pokud jste šli do restaurace a objednali si dezert, pravděpodobně jste to mysleli smrtelně vážně. Ti, kdo se pustí do čokoládového fondánu s kokosovým mlékem a levandulí, nejsou navíc jen gurmáni, ale i lidé, kteří vědí, jak potěšit jak své chuťové pohárky, tak i duši. Odezva na takový sousto? Smíšené pocity mezi extází a výčitkami svědomí. Ale ve světě, kde se „cheat day“ stalo posvátným rituálem, se dá vlastně zvažovat, že kousek nesmyslného dezertu má víc hodnoty než týdenní fitness program v tělocvičně.

Tak tím pádem, asi se ptáte, co se vlastně ve světě jídla děje, že se od drahých biopotravin dostáváme zpět ke spokojenosti z jedné porce něčeho průměrného. Odpověď: jídlo je jako móda, každý si chce zažít trendy, ale nakonec se stejně vrátí k osvědčené klasice, třeba klasické svíčkové nebo bramborovému salátu. Což je ostatně fakt, který snadno vyvrátíte možností, že dnešní gastropohoda změní k lepšímu, ať se kuchyně vyvíjí jakkoliv.

Tím se dostáváme k hlavnímu vzkazu dnešního gastronomického umění. Je rozdíl mezi vařením pro obživu a vařením pro duši, a už dávno se nejedná jen o plný talíř. Všechny ty šílené trendy, které se v kuchyních tlačí za poslední léta, se nakonec vracejí k jednoduchosti. Takže si klidně pohrajte s trendy a nechte se inspirovat, ale nezapomeňte, že konec konců to, co nás spojuje, je chutné jídlo, které si můžete zamilovat na první kousnutí. Hlavní je být na chuti a užít si každý moment, než se na talíření znovu objeví „nový burger“ v moderním hávu.

Tvorba webových stránek: Webklient