Dezerty. Ta sametová potěšení, která nám pohnou s šedivou každodenností a dají zapomenout na všechnu tu šílenost kolem nás. Ať už jdete na romantickou večeři nebo jen tak s partou po práci na street food festival, kde si kousek toho vzdušného snění doslova vlijete do svých útrob, dezerty mají moc obrátit i obyčejný den v magickou nostalgickou chvilku. Tak co si trochu zamlsat a ponořit se do světa sladkých potěšení? Víte, co vás udělá šťastnými?

Podle teorií a statistických ukazatelů je překvapující, že průměrná osoba má schopnost ochutnat přes dvě tisícovky chutí. To, co většinou lidé nevědí, je, že se většina těchto chutí skrývá v našich oblíbených koláčích, zákuscích a jiných hříších. Takže jestli jste si někdy říkali, jaké to asi je být profíkem na dezerty, teď máte skvělou příležitost se do toho vrhnout. Ať už se jedná o lahodný cheesecake, chuťově nabitou tiramisu nebo nadýchaný mousse. Jak říká klasik: „Proč se trápit s dietami, když existuje koláč?“

Jak se porcelán mění na sladkost?

Zajímavé na dezertní kultuře je, že na každém koutě světa dostanete úplně jinou interpretaci toho, co vlastně představuje „sladký zázrak“. Zatímco v Itálii se francouzské dezerty mísí s místními tradicemi a vytvářejí křehké nezapomenutelné zkušenosti, v Asii se třeba taro a kokos kombinují tak, že jste tři vteřiny po prvním soustu na úplně jiné planetě. Občas mám pocit, že mámina dutina na pečení se snad zaměnila za experimentální laboratoř, ze které pravidelně vychází zcela nové a šílené tvary!

Nejnovější trend, který doslova válcuje světových cukrářství, se jmenuje „geometrické dezerty“. Představte si abstraktní umění, které na talíři ztělesňuje marcipán, minimalismus a kousky čokolády, a to vše v dokonalé symbióze. Tady platí jednoduché pravidlo – čím víc je to podivné a neuchopitelné, tím víc to chutná. Vždyť kdo by řekl, že korálky ze hruškového pyré a limetkového gelu se stanou trendem! Ale jestli vám to ještě nedochází, ve světě gastronomie už se dávno zdá, že jen slabé chutě přežívají.

Hipsterské pekárny vs. tradiční recepty

Už jste slyšeli o vyspělé generaci „hipsterských pekáren“? Tady se to totiž občas proměňuje v malou ale šikovnou válku. Na jedné straně naši milovníci tradičních receptů, kteří nás neustále ujišťují, že zatracená jablečná štrůdl je a bude vždy nejlepší, a na druhé straně kreativec, jenž v kuchyni rozbitnou mouku tvoří umění. Osobně mám radši, když se mi smíšťne obojí dohromady – tedy jablka a moderní technologie – a tak je prostě nutné tomuto boji přiznat, že mobilní aplikace „Dezertový sniper“ už dokáže naplánovat metodu útoku na vaše chuťové pohárky jak z pohodlí červí hnízda, tak zvířecího bistro-stolu.

Celý tenhle snědený a zapomenutý chaos kolem zákusků ukazuje, jak moc je sladké potěšení naší součástí života. V době, kdy většina z nás má pocit, že jídlo je spíše filozofická debata než něco, co můžete doopravdy ochutnat, je důležité si připomenout: Žijeme jen jednou, tak proč se neponořit do světa zvučných chutí, barev, a zábavy? Dezerty nás nejen ochraňují od světa dospělých, ale také nám ukazují, jak na chvíli zapomenout na stres a objevit radost v drobných okamžicích. Kdo říkal, že být dospělý musíte žít bez sladkého?

Tvorba webových stránek: Webklient