Všichni víme, že jídlo je víc než jen něco, co zahání hlad; je to zážitek, rituál a občas i psychoterapie podávaná na talíři. Ale proč se vůbec bavit o tom, jak vaříme nebo co jíme, pokud nemáme na talíři něco, co by nám rozproudilo krev? Tak schválně, jestli jste už zkoušeli steak, který je tak dokonale propečený, že se mu i zázračný ubrousek s ním bude radit, jak se stát ještě lahodnějším. Poděkování se neskrývá ve spolupráci s gurmánskou tradicí, ale v umění naučit se přesně to, co vaše chuťové pohárky ještě nezažily.
O čem byl steak, který vedl ke světlé budoucnosti?
V minulosti se steak považoval za nějakou špatně propečenou šedivku, která by se s radostí schovala na dno mrazáku. Ale pak se objevila malá restaurace, kdesi na periferii města, která se rozhodla vzít maso jako zázrak z přírody. Místo toho, aby steak plaval v omáčkách, naučili se ho šéfkuchaři grilovat tak, až dosáhl úrovně, kde by i samotný Julius Caesar chtěl vzít tohle jídlo do svých vojenských táborů. Odhadované procento spokojení zákazníci? No rozhodně víc než průměrné nehty z manikúry.
Důvod, proč tohle maso rozproudilo revoluci, tkví v přípravě a kvalitě surovin. Zatímco mnozí se spokojují s klasickým hovězím, restaurace začala experimentovat s méně obvyklými variantami jako je Wagyu. To je tak jemné, že se ho přítel navržený na romantickou večeři uvidí na talíři a začne se s ním objímat jako s starým kamarádem. Ten, kdo to vyzkouší, zapomene na všechna předsudky o zdravém stravování, protože živit se jídlem, které vypadá jako umění, nebude nikdy hřích.
Jak připravit steak, nad kterým se rozplývá i ten nejdrsnější chlap?
V tuto chvíli můžeš začít přemýšlet: „Jak si to maso vlastně připravit doma, abych se necítil jako teta Báře, co vždycky připálí smaženici?“ Klíč je v dokonalém marinování a důrašné přípravě. Není nic lepšího, než vzít kvalitní kus hovězího, posypat ho mořskou solí a čerstvě mletým pepřem a pak nechat marinovat navěky, ale ne doslovně – tak maximálně pět hodin nebo přes noc, pokud plánujete romantický večer.
Jakmile budete mít steak za sebou, grilování je dalším uměním. Každý z nás má svoje tajné tipy, axiosy a nevyzkoušené metody. Vrhněte ho na rozpálenou pánev, zachovejte klid a nechte steak v klidu odpočívat. Tak nějak jako kdybyste podávali drinky a on se vznáší v atmosféře – do svého perfektního stavu se dostane při kontaktu s párou. Nezapomeňte na zeleň! Trocha rukoly nebo cherry rajčat okolo sice nevydá na steakové radovánky, ale vybíráte náhodně barevné varianty na talíři jako Harry Potter se svými kouzly.
Zkrátka, steak je víc než jen jídlo; je to smyslová jízda, která by měla být přenášena do každé hostiny. Takže zuté boty, uvolněné kalhoty a buďte připraveni na gastronomický adrenalin. Kdo potřebuje slušné, elegantní restaurace, když máte gril a kvalitní suroviny doma? A za předpokladu, že budete řídit svou lásku k jídlu správně, brzy se z vás stane steakový guru. To by byl způsob, jak si užít život v jeho plné síle.