Život ve městě může být jako rozmačkanej avokádo na toastu – občas chaotický, jindy dokonalý, ale vždycky plný chutí a nečekaných momentů. Pro mnohé z nás je fascinující učit se, jak v tomhle městském shonu najít potěšení z maličkostí, které nás obklopují. Ať už máte na sobě značkový oblek, nebo se touláte po ulicích v kalhotách od Tchiba, jedno je jisté: umění užívat si život je v této kategorie naprosto klíčové. Víte, že ve 21. století existuje dokonce více hipsterů než běžných pracovníků? No jo, takhle to tady běží.
Od brambor k lepší společnosti
Jak se říká, umění je v očích pozorovatele. A když to vezmeme z pohledu yuppieho, tak se dá říct, že každý šálek kávy, který ochutnáte, může být malým uměleckým dílem. Kde jinde byste ochutnali kapučíno s pravým latte art, které na účtu vypadá jako hypoteční platba? Je fascinující, kolik energie a péče se vkládá do přípravy jednoduchého nápoje. V dnešních kavárnách se točí tolik hipsterských trendů, že už není jasné, jestli tu máte caffè lungo, nebo se vám ještě ve vzduchu vznáší památka na latte s kurkumou, které prošlo módními triky, a teď se snaží vyniknout ve světě maxikávy za zlatou kliku. Káva je ale jen začátek.
Jak moc blízko jsme k umění? V podstatě v právním slova smyslu. Víte, že dnešní umělci dokážou vzít věc jako karty a pomocí ní zaujmout svá publika? Vznikají tak neočekávané projekty, které míchají tradiční prvky s moderním pohledem na svět. Ať už jde o jednoduché představení s kartami v rukou talentovaného mága, nebo street art, který vás donutí se zamyslet nad svým vlastním životem, podstata zůstává stejná: zapojte se do procesu. Pakliže k tomu přidáte kapku spontaneity a další špetku humoru, vznikne z toho opravdově kouzelná směsice.
Bramborová revoluce a street food
Přesun městského stylu jídla směrem ke street foodu ukazuje na náš příběh snobského gurmánství, které přetváří obyčejné potraviny na něco jako gastronomické umění. Vzpomínáte na doby, kdy brambory byly jen chudobným jídlem pro chudé? No a co? Dneska je ulice plná stánků, kde se běžná jídla mění v gastronomické zážitky. Burgery z hovězího z řady wagyu, nebo knedlíčky, které by mohly mít procento zlata, se staly symbolem současného yuppie stylu. Zní to jako bláznivě přepálený popis, ale na druhou stranu, prostě si zkuste představit, že jíte curry z kocourkovského podniku s trochou všeho – a nebudete litovat.
A když už mluvíme o odvážnějším přístupu k jídlu, co třeba rozšiřovat svůj obzor na květinové ceremonie? Nikdo vlastně neví, proč začaly být růže tak oblíbené na svatbách v street foodových pojízdných stáncích rozesetých po městě, ale přesto se nabízí otázka: Proč si trochu neodvážit víc? Oslavte sami sebe, zapomeňte na prostředníky a dejte si klidně pizzu z rajčat s bazalkou a kouskem vtipu v každém soustu.
Na první pohled se může zdát, že život „na plný úvazek“ vypadá jako riskantní konkurence v neustálém honu za slávou. Ale když do toho přidáte srandu a lehkost, najednou je z toho víc než jen další den v kanceláři. Takže příště, až vás někdo osloví s otázkou, co děláte, zkuste říct, že degustujete všechna nejlepší místa města a objevujete kouzlo každodenních maličkostí. Protože ve světě plném šedé je černobílé umění užívat si život zážitkem, nezapomeňte se k tomu postavit s vtipem a odhodláním. A kdo říká, že život může být jen o pevných pravidlech? Vždyť autenticita a radost z maličkostí barevně dodávají na jedinečnosti.