Jídlo, to je věčná a fascinující témata pro každého, kdo se nebojí občas zahnout do gastronomických zákrutů. Od rychlých burgerů a pizzy, jež nás často zachraňují od hladového zúžení naší existence, až po vychytávky ze světa haute cuisine, procházejí naše choutky neuvěřitelnou proměnou. V dnešní době se čím dál častěji setkáváme s pojetím jídla jako uměním, jehož vnímání je stejně důležité jako jeho konzumace. Tak se pohodlně usaďte, ochutnejte, ať už jste fanouškem pizzy nebo sofisticovaných pokrmů, a pojďme prozkoumat, co všechno se s naším lovem na jídlo děje.

Fast food jako nepsaný standard

Abychom si to ujasnili, fast food je dnes jako pivo na stole: dostupný, obyčejný a občas mu věnujeme víc času, než je zdrávo. V mnoha městech se na úrovni hladiny znásobuje nabídka, která se vyrovná taženým burgerům, nachos, a sirovému plátu pizzy, což je v mnoha ohledech paradox. Cigareta do druhé ruky, mobil v jedné ruce, burger ve třetí… vlastně ne, nedává to smysl, ale víte, jak to myslím. Tento styl se stal vlastně jakýmsi symbolem pro generaci, která přetahuje mezi prací a zábavou, a často zapomíná, že jídlo může být také zážitkem, ne jen zastávkou na cestě za něčím větším.

Každopádně ale, kdo by to měl za zlé? Po silném pracovním dni se odměnit hambáčem je pro většinu z nás vítanou úlevou. Jak ale s narůstající popularitou streamingových služeb a food blogů takříkajíc narostla i touha po kvalitě. Když máte na talíři burger s více bylinkami než na zahrádce vaší babičky, něco se děje.

Návrat k originálním kořenům

Zajímavý fakt, který zůstává často ukryt v zákoutí našich fast foodových zaváhání, je, že oblíbený pokrm jako je pizza má hluboké historické kořeny. Původně se jedná o jednoduché jídlo pro chudé obyvatelstvo. Dnes se prezentuje jako prestižní dish. Když tedy zasednete k jídlu u hlavy rodinného stolu, nezapomeňte, že každý sousto je vlastně taková malá historie včetně vaší, i když vaše varianta z italské restaurace online není úplně to samé jako originál.

Moderní kuchyně si hrála s tradicí, a dnes se pizza nebo hamburger už nebojí experimentovat. Kolikrát jste na Instagramu zahlédli fotku takového burgeru se slaným karamelem, že jste si říkali, „co to jako je?“ A pak jste ho museli zkusit? Pokrok v gastronomii je fascinující. To, co se dřív považovalo za obyčejné, se teď vyzdvihuje k výšinám. Noví šéfkuchaři se nezasekávají v kuchyňské rutině, ale riskují s ingrediencemi, které by daly dohromady i grandslamový duel.

Budoucnost jídla: veganství a lokální suroviny

Dnešní trendy zaměřují na další rovinu – etické stravování. Pokrm z lokálních surovin, veganské alternativy, bio ingredience… je to nekonečná cesta. Svět se mění, lidé se snaží regenerovat planetu a jídlo se stává nositelem poselství. Nepodceňujte sílu dobré večeře, protože může skrývat mnohem víc, než jen váš hlad. Na talíři najdete filozofii, způsob přemýšlení o udržitelnosti. Je to důkaz, že i jídlo se přizpůsobuje době a my s ním.

Tak, co teď? Vydejte se do tržnice, ochutnejte něco nového, nebo si zajeďte k tomu místnímu veganovi, který hlásá, že v jeho kuchyni se nahradí vejce avokádem. Nechte se zlákat. A třeba si jednou řeknete, že vás jídlo posunulo dál, že v něm není jen uspokojení hladu, ale i poznání, i když zahodíte příbor a přinesete si kite místo oblíbeného burgeru. Smějte se, tipujte, objevujte, ovšem s kusem tofu v náručí, klidně.

Tvorba webových stránek: Webklient