Kdo by to byl řekl, že káva, nápoj, který jsme považovali za samozřejmost, se stane terčem nekompromisních módních vln? Dnes už nestačí, abyste si objednali „pouhou“ espresso. Je třeba si vybrat z desítek variant – flat white, nitro cold brew nebo dokonce matcha latte. Kávový svět se proměnil v bojiště, kde se střetávají klasičtí milovníci s hipsterskými anarchisty, kteří odmítají pít cokoliv, co nebylo připraveno do ekologického poháru od certifikované farmy v deštném pralese. A co že to vlastně říká o nás, o naší generaci? O tom, jak máme potřebu nejen pít, ale i vystavovat smoothie a cappuccina jako naše módní doplňky na Instagramu?

Káva jako statusový symbol

Zatímco se před pár lety pilo vše, co bylo horké a černé, dneska jde o víc. Káva už není jen o kofeinu, to je stará škola. Kdo chce v dnešní době zapůsobit, musí mít espresso s ohromující historií a možná i s jedním nebo dvěma krásnými cappuccino art, které by mohly konkurovat Picassovým obrazům. Na sociálních sítích se začínají objevovat příspěvky s popisem nejen samotného nápoje, ale i procesu jeho přípravy, což ve skutečnosti vypadá jako mini dokumentární film, kde si hrdina hry přelije kávu do speciálně vyrobeného hrníčku, který má hodnotu menšího automobilu. Dneska jsme mezi kavárníky takoví, že vymýšlíme složité kávové názvy, abychom byli „in“, přestože si mnohdy ani nepamatujeme, co to všechno znamená.

Jistě, káva má svůj příběh, který se odvíjí ve všech částech světa – od Srí Lanky po Kolumbii. A tady je ten zajímavý fakt: víte, že v Etiopii je káva tak důležitá, že místní tradice zahrnuje ceremoniál pití kávy, kde káva je vařena s větší posvátností než mnohé rituály? Kávová kultura je tam zaměřena nejen na chuť, ale i na společenství a přátelství. Místní lidé se scházejí, aby si společně užili nejen kávu, ale také příběhy a smích. Tohle by měli vědět naši milleniálové, kteří se snaží o dokonalou instagramovou fotku, zatímco místní lidé vytvářejí vazby, které vydrží déle než sezónní cappuccino.

Od kafíren po instantní úrovně

Ale co když se chtějí nadšenci kávy dostat do situace, kdyby si chtěli ušetřit čas a nervy? To, co by dříve bylo označeno za hřích, se nyní stává normou – instantní káva s příchutí třešňové koly snad už tvoří novou podkategorií na seznamu nápojů. Zdá se, že moderní hustle culture nás vtahuje hlouběji do rádiusu rychlých a efektivních řešení, ale většina z nás stále touží po autentickém zážitku, jako by se nic nezměnilo. Přitom čím víc upgradeujeme technologie, tím víc se naší duši stýská po tradičních zážitcích.

A tak průměrný yuppie, který se za kávou žene jako malý kluk za balonem, skončí v rutině, kdy vyzkouší metody přípravy, o kterých nikdy neslyšel, a nakonec se ocitne na sítích jako guru kávové přípravy. Od zázračných filtrů po slow-brew zařízení – všechno to vytváří celkový dojem, že jedině s dokonalým přísunem kofeinu si můžeš udržet tempo v dnešním světě. Jenom pozor – chtělo by to nastavit příjemně vnímavé uši pro zvuky mlýnku na kávu, protože vzpoura zvukových vln je mnohdy hlasitější, než dopis, co včera zůstane v tvém emailském boxu.

A tak občas zkrátka zapomínáme na jednoduchost toho, co káva představuje – společenství, uvolnění a chvíle klidu v oceánu shonu. Možná bychom měli zpomalit a užít si kávu tak, jak to dělají Etiopané, kteří vědí, že úplné uspokojení nepochází pouze z chuti, ale z celé ceremonie, kterou si s ní dělají. Rozhodně je to chvíle k přemýšlení, co vlastně do tohohle kávového cirkusu rádi přidáváme a jestli si tu kořeněnou slavnost vůbec někdy dovolíme zažít.

Tvorba webových stránek: Webklient