Kdo by si pomyslel, že jídlo není jen otázkou přežití, ale i nepostradatelnou součástí naší kultury, sociálních interakcí a, co si budeme nalhávat, i našeho prohnaného ego? V době, kdy se z každé kavárny stává Instagramový monument, se konzumace jídla stává rituálem, který nás spojuje. Nejde jen o gastronomické zážitky, ale o umění sebevyjádření, které má často vliv na naše parádní profily v sociálních sítích.

Jídlo jako statusový symbol

Dneska není výjimkou, že vedle šálku latte stojí designer bag a trendy sluneční brýle, jako by šlo o promo fotku z módního časopisu. Tohle všechno nese důležité poselství: “Jsem tady, žiju naplno a mám decentně prošlapanou cestu k úspěchu.” Nejde zapomínat na influencerky, které propagují nejsvůdnější smoothie bowls jako by šlo o elixír mládí. A přitom, co si budeme namlouvat, většina těchto pokrmů se na talíři vyjímá víc než chutná. Ale kdo je dneska ochoten ztratit body za nekonzumaci trendy jídla, i když pod ním je jen trocha rozmačkaného banánu?

Proč bychom se měli spokojit s chilli con carne, když avokádo se dá použít k šílenstvím plným barev? Vždyť naše vyzbrojené Instagramy už křičí: “Dělejte detox, jedzte barevně a každý poslední kousek jídla dokumentujte.” A teď si vemte ten paradox: Všichni víme, že tuhle scénku jsme už viděli stokrát, ale když její opakování krvácí džíny a účesy, proč bychom toho nenechali?

Gastronomická revoluce na dosah ruky

Fakt, který vás možná překvapí, je, že až 40 % potravin končí v koši. To je sakra číslo, když se nad tím zamyslíte. Přitom svět trpí nedostatkem a hladovění na mnoha místech. Vzniká tedy paradox, kdy plýtvání je víc trendy než zdraví a udržitelnost. Chceš pořád růžové latte, zatímco víš, že tvůj soused se stravuje z popelnice? Doufejme, že jednou dojde na to, že jídlo má svou hodnotu a místo pouze na pozlacených talířích v sofistikovaných restauracích.

Začíná se objevovat trend “zero waste” gastronomie, kde se kuchaři snaží maximálně využít suroviny a minimalizovat plýtvání. Očividně se lidé začínají alexandrovsky probouzet a přemýšlet nad tím, co na talíř skutečně kladou. To, co ve své podstatě bylo zdánlivě šílené, začíná mít hlavu a patu. S rostoucími znalostmi o zemědělství, ekologii a zdravějším stravování začíná být zřejmé, že k moci se dostává hygiena a udržitelnost, zatímco bagety se už neozývají v rohu.

Nejde jen o domácí jídlo, ale také o to, jak se stravování stává součástí našich životních hodnot. Hladoví yuppies na trendy brunchích si i tak hledají skvélé veganské báby kultivující novonošení do starých tradic. Je jasné, že dokonce i ti namyšlenější se ohlížejí za kořeny. Takže, co říkáš na jídlo, které je nejen chutné, ale i odpovědné? To je tak cool, že si o tom můžeš oslavit i v koutě s kámošema, kteří už nikdy neochutnají nic neutrálního.

Tvorba webových stránek: Webklient