Alkohol je pro mnohé z nás víc než jenom nápoj. Je to sociální lepidlo, které na pár hodin stmelí i ty nejrůznější povahy, a přitom se k tomu skvěle hodí jako icebreaker v těch nejvypjatějších situacích. Ať už se jedná o originální koktejl na letní terase nebo luxusní whisky na tisíci korun v honosném baru, jeho fascinující svět se neustále vyvíjí a láká nás, abychom se do něj ponořili.
Možná vás překvapí, že ne všechny kultury vidí alkohol stejně. Například lidé v Japonsku pijí sake jako rituální nápoj; podle tradice se říká, že by se mělo pít pouze s lidmi, s nimiž chcete mít vážný vztah. Takže pokud máte v plánu na pozvání na rande se svým objektem touhy, vezměte s sebou láhev sake, a nečekaná romantika může být na dosah. Tenhle trendy kousek je navíc skvělým podnětem pro váš Instagram – stačí si ho dat na stůl a voilà, originální příspěvek je na světě.
Nová éra drinků: Když se barista a barman spojí
Dnešní drinky nejsou jen o nudném míchání. V našich barech najdete umělecké díla, která v sobě kombinují chlast a mixologii. Odborníci na kávu se spojili s barmany, a tak vznikají drinky, které voní jako vaše oblíbené espresso, ale s finišem, který má pořádný kick. Mikedominy kafe, domácí sirupy a dokonce i aromatizované oleje dělají z pití pestřejší zážitek než kdy jindy. Člověk se najednou cítí, jako by měl v ruce malou sochu, a celý bar se místo poklidného mluvení začíná nořit do diskuzí o texturách a chutích, jako ve skutečném třeštění nad víny.
A co se týče craft piva, tenhle trend nabírá stále větší obrátky. Degustace piva jako zábava? Proč ne! Nová generace milovníků chlastu hledá originální a unikátní zážitky, a tak se konají akce, kde si můžete ochutnat desítky různých druhů, a s každým novým douškem se z vás stává expert na nezvyklé chuti. Pivo už zdaleka není zeptejte se piva jako „dáte si?“; stává se to důvodem k pořádání společenských událostí, které spojují přátele jako za starých časů, kdy byla barova atmosféra neodmyslitelnou součástí našich životů.
Alkoholu se bát nemusíte: Klíčem je umění míry
V dnešním rychle se měnícím světě je důležité mít na paměti, že v pití alkoholu jde o rovnováhu. Není to jen otázka rozluštění, co je sklenička šampaňského versus pintu piva, ale také o tom, jak si opravdu užít, co konzument dostává. Přílišná konzumace vede k tomu, že si místo příjemných zážitků pamatujete jen opilost. Ale zdravé napojení a obohacení dobrým pitím? To rozhodně stojí za to zkoumat.
Kdo říká, že si nemůžete dopřát skleničku dobrého vína po hektickém pracovním dni? Nebo proč nezkusit něco neobvyklého, co by vám okouzlilo smysly? Ale až naberete odvahu zkoušet novinky, nezapomeňte, že v jednoduchosti je krása a posílání „cheers“ do skleniček by mělo být o sdílení okamžiků, nikoli o drcení orgánů. Je dobré být na pozoru a vychutnávat si etiketu vrcholné elegance ve světě, kde se chlast stává uměním.